KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Novogodišnji čokoladni "makroni"

| Autor: Chef Andrija TOMIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Makroni su tradicionalni francuski slatki sendviči, a potječu još iz 18. stoljeća.

Makar se po nekim izvorima smatra da originalna receptura dolazi iz Italije, odnosno da su venecijanskog porijekla, gdje se spominju već u VIII stoljeću, a zahvaljujući sestrama karmelićankama, recept za ovaj biskvit od badema, šećera i bjelanjka širio se dalje sa premještanjem samostanskih redova.

Na portalu Glasa Istre donosimo vam i recepte chefova kuhinje - a ovaj recept donosi vam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić.

Za danas je pripremio nešto drukčiji recept za čokoladne makrone, koji su jednostavni za pripremu i zasigurno će se svidjeti svakom ljubitelji čokoladnih slastica.

 

Sastojci za 4 osobe:

  • - 25 dkg badema
  • - 10 dkg gorke čokolade
  • - 30 komadića oblatni (oblik po želji)
  • - 4 bjelanjka
  • - 10 dkg šećera
  • - 10 dkg meda

 

Priprema:

Sameljite neoguljene bademe i naribajte čokoladu.

Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg tako da odmah na početku dodate med, a na samom kraju šećer.

Kada ste dodali šećer miksajte još 5 do 10 minuta.

Zatim dodajte bademe i čokoladu.

Miješajte sve navedeno slastičarskom špatulom ili kuhačom kako bi povezali što bolje sve potrebite namirnice i time dobili kompaktnu smjesu.

Pripremljene oblatne poškropite limunovim sokom i na iste, preporučam sa žlicom koju ste isprali u hladnoj vodi kako se krema ne bi ljepila, položite dobivenu smjesu.

Makrone pecite 10 do 15 minuta.

Kada su makroni gotovi, ukoliko želite malo hrskaviju varijantu, pustite ih da odstoje u polu otvorenoj toploj pećnici još 10-ak minuta kako bi bili hrskaviji.

Dobar tek!

Foto

Chef kuhinje Andrija Tomić

Restoran Sopravento

Marina Pomer

Pomer 26a 52203 Medulin 


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater