muffini od batata
Četiristo grama parenog batata izgnječiti u pire i tome dodati "jaja". "Jaja" dobijemo tako što četiri jušne žlice mljevenih sjemenki lana prelijemo sa šest jušnih žlica vode i jednom jušnom žlicom domaćeg jabučnog octa te ostavimo da nabubri, 20-ak minuta
Zatim dodati 150 gr muscovado light šećera, ili 150 gr slada po želji i 5 jušnih žlica maslinovog ulja. U drugoj posudi pomiješati: 300 grama polubijelog brašna (za bezglutenske muffine 200 gr brašna od heljde + 100 grama brašna od tapioke ili kukuruznog škroba), jednu vrhom punu čajnu žličicu soda bikarbone, jednu vrhom punu žličicu praška za pecivo (za bezglutenske muffine BG prašak za pecivo), mljevenog đumbira po želji.
Pomiješati suhe i mokre sastojke uz, po potrebi, dodavanje biljnog mlijeka po izboru kako bi se dobila konzistencija potrebna za napuniti kalupe za muffine. Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.