KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Maneštra z trukinjom - tradicionalno istarsko jelo

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nezaobilazno jelo istarske tradicionalne kuhinje su maneštre - jednostavne su za pripremu, a "tajna" je u dugom kuhanju.

Maneštra z trukinjom, da bi dobila pravi gušt, treba se kuhati oko četiri sata - stoga donosimo recepturu za malo veću količinu, pa maneštru možete jesti i naredni dan (neki kažu da je drugi dan nakon kuhanja još i bolja).

 

Sastojci:

  • 500 g suhog šarenog graha
  • 500 g kukuruza
  • 2 kapule
  • 4 mrkve
  • 4 krumpira
  • 4 češna češnjaka
  • pršemula (peršin)
  • suho meso (rebarca ili slično)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

 

Priprema:

Suhi grah namočite u vodi dan ranije, barem 24 sata prije no što počnete kuhanjem.

U velikom loncu na maslinovom ulju popržite nasjeckanu kapulu, češnjak i mrkvu, kad kapula dobije zlatnu boju dodajte grah i vodu. Dobro promiješajte, začinite solju i paprom, pa dodajte suho meso i krumpire narezane na kockice, i kuhajte dok voda ne zakuha.

Tada opet sve dobro izmiješajte i smanjite vatru, i pustite da lagano krčka u poklopljenom loncu oko tri sata, tj. dok grah ne omekša.

Povremeno promiješajte, a nakon otprilike tri sata kuhanja, dodajte kukuruz i nasjeckanu pršemulu i kuhajte još 30-45 minuta na laganoj vatri.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater