KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: "Mandićevski" recept - Gregada

| Autor: Vesna MEDVEDEC

Upravo dovrših čitati snažan uradak, "nehotičnu autobiografiju" vrsnog hrvatskog književnog kritičara i kolumnista, esejista, pisca i analitičara Igora Mandića (Sebi pod kožu, Profil 2006., treće izdanje), kojom me podsjetio na izvrsni zajednički uradak sa suprugom Slavicom, čije je drugo izdanje ista izdavačka kuća te iste godine ponudila uvijek gladnom tržištu.

Riječ je, naravno, o Bračnoj kuhinji, briljantnoj bračno-kulinarskoj studiji obilatoj duhovitošću i analitičkom britkošću tako poznatoj i prirođenoj autoru, te vrsnim receptima supruge mu Slavice, a sve pod univerzalnim porukama: preko trpeze do postelje i obrnuto, te kuhajte ljubeći se, ljubite se kuhajući. Bilo bi dobro ove poruke izvesti koncem na platno zajedno s prigodnim ilustracijama pa ih postaviti ponad trpeze u blagovaonici, baš kao što je nekad moja mama imala svoju s porukom koju sam valjda zapamtila za čitav život - "Kuharice, skuhaj ručak fino pa ćeš dobiti novaca za kino".

Ne bez razloga, u prigodnom uvodu slovi Igor Mandić: "Čemu Bračna kuhinja u vrijeme sve češćih razvoda brakova? Upravo zato! Ova amaterska kuharica htjela bi opisati sve ljepote i nezgode zajedničkog života i podržati ustrajno življenje udvoje od trpeze do postelje... i obratno. Naše je geslo: Kuhajte ljubeći se, ljubite se kuhajući! Jer, nema veće ljubavi od ljubavi prema jelu."

Eto, upravo stoga, na kalendarskom početku tako brojkom simpatične 2020. godine, volimo se i kuhajmo, kuhajmo i ljubimo, sebe i sve svoje ljubljene, i svoju ulicu i grad, domovinu i čitav svemir. Nema veće milosti od ljubavi! I, skoro zaboravih - "izvukoh" dva recepta za ovomjesečnu preporuku: gregadu za koju Mandićevi tvrde da je njome Isus nahranio tisuće ljudi.

Sastojci:

  • 70 dkg miješane bijele ribe (manji primjerci)
  • 1 kg krumpira
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 rajčica
  • 1 dcl maslinova ulja
  • nasjeckani peršin
  • sol, papar

Priprema:

Bijelu ribu (manje škarpine, kokote, pišmole, arbune...) očistite, složite na dno posude nekoliko primjeraka, dodajte luk narezan na deblje ploške, izrezanu rajčicu, češnjak, pokrijte tankim ploškama krumpira, pa opet stavite ribe i na njih krumpir.

Posolite, popaprite, stavite ulje i dolijte toliko vode da sve prekrije.

Kuhajte na jakoj vatri dok krumpir ne omekša, ne dulje od pola sata. Na kraju pospite peršinom.

Dobar tek!


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater