Lažni bolonjez od leće
Ako niste tip osobe koje se pretežno hrani namirnicama biljnoga porijekla, velike su šanse da se leća već dugo nije našla na vašem tanjuru. Iako je riječ o vrlo jeftinoj i zdravoj namirnici, u Hrvatskoj je često podcijenjena i to je prava šteta.
Leću možete iskoristiti i umjesto mljevenog mesa za pripremu umaka bolognese. Bolognese možete poslužiti s tjesteninom, špagetima od svježih tikvica ili krastavaca ili pak dodati kao umak u lazanje, piše portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
200 grama suhe crvene leće
500 ml umaka od rajčice
500 ml povrtnog temeljca
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 stapke celera
1 čajna žličica sušenog bosiljka
1 čajna žličica sušenog origana
½ čajne žličice čilija u prahu
malo maslinova ulja
soli i papar po želji
PRIPREMA:
U velikom loncu te na malo maslinova ulja propirjajte nasjeckani luk i češnjak.
Dodajte mu nasjeckani celer i mrkvu pa sve zajedno pirjajte nekoliko minuta.
Ubacite sve začine.
Dodajte leću, zalijte s povrtnim temeljcem i umakom od rajčice, pa sve zajedno kuhajte još otprilike oko 15 minuta dok se okusi ne sljube, a leća ne skuha do kraja.
Poslužite toplo s tjesteninom ili nekim drugim prilogom po želji.