KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Krofne punjene kremom od buče, sirom i cimetom

| Autor: Chef Andrija TOMIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Osim impozantnih arhitektonskih zdanja, Austro-Ugarska je na našem području ostavila još utjecaja - pa tako i u kulinarstvu.

Jedna od omiljenih slastica - krofna - upravo je ostavština Austro-Ugarske kuhinje, a iako se najčešće spremaju punjene marmeladom ili čokoladom, chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić, donosi nam pomalo neuobičajenu kombinaciju koja će oduševiti nepce svakog sladokusca - krofne punjene kremom od buče, sirom i cimetom.

Sastojci za 4 osobe:

Tijesto:

500 g brašna

250 ml mlakog mlijeka

1 cijelo jaje, 2 žutanjka

20 g kvasca

½ jušne žlice soli

1 čajna žlica kurkume za boju

1 litra suncokretovog ulja

Krema

150 g skuhane i propasirane buče

50 g Abc sira

½ - 1 čajne žlice cimeta

 

Priprema:

Dobro umijesiti brašno i sve navedene sastojke za izradu tijesta. Kada smo sve dobro umijesili, tijesto pustiti na sobnoj temperaturi otprilike 1 sat pokriveno vlažnom krpom.

Nakon sat vremena fermentiranu masu premjesiti i razvaljati do debljine 1 cm, čašom izdubiti krugove tijesta, tj. željenu veličinu krofni i pustiti da odstoji pokriveno vlažnom krpom još otprilike 30 minuta.

Nakon pola sata, u dubljoj, pokrivenoj posudi zagrijemo ulje na 130 - 150 stupnjeva te pržimo tijesto sa svih strana dok ne postane svjetlo smeđe boje.

Gotove krofne staviti na salvetu ili krpu da se ocjede od ulja.

Krema

Skuhanu, propasiranu buču povežemo s Abc sirom i cimetom s kojima punimo krofne dok su još tople. Iste posipamo šečerom u prahu.

Dobar tek!

 

Chef kuhinje Andrija Tomić

Restoran Sopravento

Marina Pomer

Pomer 26a 52203 Medulin

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter