KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Komiška pogača - jednostavan recept koji spaja najfinije mediteranske okuse

| Autor: Glas Istre
Komiška pogača (Foto:  Food Perestroika/Instagram)

Komiška pogača tradicionalno je jelo, za koje sastojke vjerojatno već imate kod kuće - može se nazvati i našom inačicom pizze calzone, ali s nama autohtonim namirnicama.

Ako nemate vremena da umijesite dizano tijesto - možete koristiti i već gotovo, kupljeno. Imajte na umu - što više domaćih namirnica imate - to će pogača bolje ispasti. Pa će tako domaći pomidori, domaće slane srdele i svježe začinsko bilje dati sasvim novu dimenziju ovom jelu.

No i ako se odlučite za namirnice koje možete kupiti u obližnjoj trgovini - ne možete puno pogriješiti. Razvaljajte dva dijela tijesta, između njih stavite dobro začinjen nadjev… evo i detaljnih uputa za pripremu:

Sastojci za dizano tijesto:

800 g oštrog brašna

600 ml mlake vode

2 žličice soli

3 žlice maslinovog ulja

1 vrećica kvasca

Sastojci za nadjev:

2 kapule

300 g pasirane rajčice

400 g inćuna ili druge slane ribe

sol

papar

origano

pršemula

Priprema:

Umijesite sve sastojke za tijesto, stavite u posudu, prekrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči.

Kapulu narežite na trakice i izdinstajte na malo maslinovog ulja dok ne omekša, pa dodajte šalšu ili usitnjene pelate.

Dodajte soli papra, origana i svježeg peršina, te sve skupa pirjajte još 10-ak minuta, pa maknite s vatre i ohladite.

U ohlađenu smjesu dodajte inćune ili ih u komadu posložite na tijesto.

Kada se je tijesto diglo, podijelite ga na dva dijela - jedan malo veći od drugog. Veći dio tijesta ide dole, a manji gore.

Posudu za pečenje dobro nauljite maslinovim uljem, pa veći dio tijesta razvaljajte i stavite u posudu za pečenje ostavljajući pritom malo više ruba - da biste na kraju mogli spojiti tijesto.

Ohlađeni nadjev rasporedite po tijestu, pa razvaljajte manji dio tijesta i stavite na nadjev te krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje (možete dodatno pritisnuti pirunom).

Pogaču premažite maslinovim uljem i pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Pečenu pogaču prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.

Dobar tek!


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum