Komiška pogača (Foto: Food Perestroika/Instagram)
Komiška pogača tradicionalno je jelo, za koje sastojke vjerojatno već imate kod kuće - može se nazvati i našom inačicom pizze calzone, ali s nama autohtonim namirnicama.
Ako nemate vremena da umijesite dizano tijesto - možete koristiti i već gotovo, kupljeno. Imajte na umu - što više domaćih namirnica imate - to će pogača bolje ispasti. Pa će tako domaći pomidori, domaće slane srdele i svježe začinsko bilje dati sasvim novu dimenziju ovom jelu.
No i ako se odlučite za namirnice koje možete kupiti u obližnjoj trgovini - ne možete puno pogriješiti. Razvaljajte dva dijela tijesta, između njih stavite dobro začinjen nadjev… evo i detaljnih uputa za pripremu:
Sastojci za dizano tijesto:
800 g oštrog brašna
600 ml mlake vode
2 žličice soli
3 žlice maslinovog ulja
1 vrećica kvasca
Sastojci za nadjev:
2 kapule
300 g pasirane rajčice
400 g inćuna ili druge slane ribe
sol
papar
origano
pršemula
Priprema:
Umijesite sve sastojke za tijesto, stavite u posudu, prekrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči.
Kapulu narežite na trakice i izdinstajte na malo maslinovog ulja dok ne omekša, pa dodajte šalšu ili usitnjene pelate.
Dodajte soli papra, origana i svježeg peršina, te sve skupa pirjajte još 10-ak minuta, pa maknite s vatre i ohladite.
U ohlađenu smjesu dodajte inćune ili ih u komadu posložite na tijesto.
Kada se je tijesto diglo, podijelite ga na dva dijela - jedan malo veći od drugog. Veći dio tijesta ide dole, a manji gore.
Posudu za pečenje dobro nauljite maslinovim uljem, pa veći dio tijesta razvaljajte i stavite u posudu za pečenje ostavljajući pritom malo više ruba - da biste na kraju mogli spojiti tijesto.
Ohlađeni nadjev rasporedite po tijestu, pa razvaljajte manji dio tijesta i stavite na nadjev te krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje (možete dodatno pritisnuti pirunom).
Pogaču premažite maslinovim uljem i pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Pečenu pogaču prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Dobar tek!