KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jelo koje "igra" i kao slatki ručak i kao desert - NJOKI S MARELICAMA I ZAPEČENIM PREZLAMA

| Autor: Glas Istre

Sezonu marelica iskoristite za pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata na ovim prostorima. Naravno, u pitanju su knedle od krumpirova tijesta koje se pune marelicama, preporuka je portala zadovoljna.hr.

SASTOJCI (za 10 knedli):

10 manjih marelica

30 dag krumpira

15 dag oštrog brašna

5 dag maslaca

1 jaje

prstohvat soli i šećera

PRIPREMA:

Operite marelice. Svaku marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu.

Krumpir ogulite, narežite na manje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se učini da nije dovoljno slan.

U veću posudu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i šećera, zatim pire od krumpira i naposljetku jaje. Sve zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve sastojke ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam tako biti lakše raditi s tijestom.

Kuglu potom na pobrašnjenoj površini lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.

Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u svaki umotajte jednu marelicu. Možda će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice. Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na pobrašnjenu površinu.

U dublji lonac ulijte dosta vode. Kada voda zakuha, pažljivo žlicom ubacujte knedle u lonac. One će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite žlicom. Pustite da knedle same isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim izvadite van.

Knedle se tradicionalno jedu sa zapečenim krušnim mrvicama, ali ako niste njihov ljubitelj, slobodno preskočite taj dio i samo ih posipajte šećerom. Ako pak želite knedle s prezlama, na nekoliko žlica zagrijanog ulja dodajte 5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle prelijte preko knedli i posipajte kristal šećerom.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini