Ilustracija (Pixabay)
Ovaj klasični rižoto iz Milana jako je jednostavan za pripremu, a uvijek osvaja svojim okusom. Za pripremu će vam trebati oko 30 minuta.
Ako volite kremastije rižote onda odaberite vrste bogatije škrobom kao arborio ili vialone nano, a ako želite manje kremast, koristite carnaroli rižu.
Rižoto je se u Italiji često poslužuje prije glavnog jela, a ovaj rižoto se, po tradicionalnoj recepturi, poslužuje uz ossobuco alla milanese.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
U posebnom loncu skuhajte temeljac.
U dubljoj tavi na suho popržite rižu par minuta, pa dodajte 30 g maslaca i na laganoj vatri dinstajte sitno nasjeckanu kapulu dok ne postane staklasta.
Dodajte 1 dcl vina i kuhajte dok ne ispari uz povremeno miješanje.
Dodajte 2 kacijole temeljca u rižu, dodajte šafran i sol, i promiješajte.
Kad se tekućina upije, dodajte još kacijolu temeljca i promiješajte, i tako sve dok ne iskoristite sav temeljac.
Kad je rižoto kuhan (ni jako rijedak ni suh), dodajte parmezan i preostalih 20 g maslaca i promiješajte da se sir i maslac otope. Maknite s vatre, poklopite i ostavite rižoto da odmori par minuta, a zatim poslužite toplo.
Dobar tek!