KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jednostavan, lagan i brz ručak - kremasti rižoto alla milanese

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovaj klasični rižoto iz Milana jako je jednostavan za pripremu, a uvijek osvaja svojim okusom. Za pripremu će vam trebati oko 30 minuta.

Ako volite kremastije rižote onda odaberite vrste bogatije škrobom kao arborio ili vialone nano, a ako želite manje kremast, koristite carnaroli rižu.

Rižoto je se u Italiji često poslužuje prije glavnog jela, a ovaj rižoto se, po tradicionalnoj recepturi, poslužuje uz ossobuco alla milanese.

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 g riže za rižoto
  • 2 kapule
  • 50 g maslaca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 vrećica (0,1 g) šafrana u prahu
  • 0,5 l temeljca
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol

Priprema:

U posebnom loncu skuhajte temeljac.

U dubljoj tavi na suho popržite rižu par minuta, pa dodajte 30 g maslaca i na laganoj vatri dinstajte sitno nasjeckanu kapulu dok ne postane staklasta.

Dodajte 1 dcl vina i kuhajte dok ne ispari uz povremeno miješanje.

Dodajte 2 kacijole temeljca u rižu, dodajte šafran i sol, i promiješajte.

Kad se tekućina upije, dodajte još kacijolu temeljca i promiješajte, i tako sve dok ne iskoristite sav temeljac.

Kad je rižoto kuhan (ni jako rijedak ni suh), dodajte parmezan i preostalih 20 g maslaca i promiješajte da se sir i maslac otope. Maknite s vatre, poklopite i ostavite rižoto da odmori par minuta, a zatim poslužite toplo.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter