KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ivan Pažanin donosi tradicionalni dalmatinski recept KAKO PRIPREMITI PEKU

| Autor: Chef Ivan Pažanin
Dalmatinska peka (Foto: Sail Croatia)

Dalmatinska peka (Foto: Sail Croatia)


Peka, u Istri poznatija kao čeripnja, prava je poslastica koja se obično priprema za veće društvo, a s nižim temperaturama pravi je gušt okupiti se uz ognjište i uživati u delicijama pripremljenim po traidicionalnim recepturama.

Tradicionalni dalmatinski recept za pripremu peke donosi renomirani kuhar Ivan Pažanin, a o načinu pripreme snimljen je i video s Ivanom Pažaninom i Lucijom Vrkić. Iz Sail Croatia izradili su, osim videa, i infografiku za bolje baratanje u pripremi tog tradicionalnog damatinskog jela.

Prije nego što krenete s kuhanjem, morat ćete zagrijati pećnicu, ili zapaliti ugljen u kaminu ili na betonskoj površini najmanje sat i pol prije kuhanja, dok se ne zagrije na temperaturu od najmanje 350ºC / 660ºF. Znat ćete da je spremno za početak kuhanja kad g ugljen počne dobivati pepeljastu boju.

Hobotnica ispod peke (Foto: Sail Croatia)

Vrijeme kuhanja: 1h 20 minuta

Sastojci za 8 osoba:

  • 3 kg hobotnice
  • 3 kg krumpira (narezati na četvrtine)
  • 3 češnja češnjaka (cijela)
  • 3 dcl bijelog vina
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 lovorov list
  • 2 glavice luka (prerezati na pola)
  • 3 mrkve (nasjeckane)
  • 3 paprike (nasjeckane)
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Crni papar

Priprema:

Hobotnicu valja temeljito očistiti prije kuhanja - ako imate veći primjerak, nasjeckajte je na komade za posluživanje, počevši od krakova i ulazeći u dio tijela.

Ako je vaša hobotnica manje veličine, može se dodati u cijelosti ili prepoloviti.

Peku (čeripnju) nauljite maslinovim uljem i posložite narezani krumpir.

Dodajte mrkvu, papriku, luk i češnjak te začinite solju i paprom po ukusu (pripazite koliko soli koristite jer će hobotnica puštati sol dok se kuha)

Začinite s još malo maslinovog ulja po vrhu.

Hobotnicu stavite na vrh i lagano pritisnite da se sjedini.

Na vrh dodajte lovorov list i grančicu ružmarina.

Pokrijte poklopcem i stavite u peć.

Poklopac peke prekrijte u potpunosti žarom.

Nakon 45 minuta kuhanja, izvadite peku, pažljivo uklonite poklopac, i lagano sve promiješajte.

Izlijte višak tekućine, ako je ima, i zalijte bijelim vinom.

Nakon dodavanja vina, poklopite peku i nastavite peći još 30 minuta.

Pažljivo uklonite žar s poklopca, skinite poklopac i servirajte jelo

Dobar tek!

Savjet: Savršen "pratitelj" uz ovo jelo je svježe pečeni kruh.

Izvor: Sail Croatia

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater