(Snimio Milivoj Mijošek)
I ova veljača prolazi bez pravog karnevala, ali ne mora proći bez fritula koje se uobičajeno pripremaju sve do mesopusta. Recept je jednostavan, s jogurtom i praškom za pecivo umjesto kvasca. Ne mora odstajati već se odmah može pržiti.
Sastojci
1 jaje
200 ml jogurta
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
po želji: limunova korica, naribana jabuka, rum, cimet...
Priprema:
Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.
Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Žličicom odvajate komadiće tijesta i spuštajte oprezno u zagrijano ulje koje ne smije biti previše vruće.
Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Možete ih posuti cimetom, šećerom u prahu ili čokoladnim preljevom.