KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Čokoladni raspukanci mirišu na Božić

| Autor: Jasna Orlić
Čokoladni raspucanci (Foto arhiv Glasa Istre)

Čokoladni raspucanci (Foto arhiv Glasa Istre)


Ovih dana nije prerano za pečenje suhih blagdanskih keksića. Mnogi od njih mogu bez problema stajati do Božića, ako se prije ne pojedu. Keksi mogu biti i prigodni božićni dar prijateljima, pa ih nikad nije previše. Stoga zamirišimo ovih dana kuhinju finim mirisima božićnih kolača. Ovi crno-bijeli šatirani keksići - raspukanci ukusni su i dekorativni. Recept sam dobila od Puljanke Pegi Iskra čiji su kolači i keksi božanstveni.

Sastojci: 340 g brašna, 125 g maslaca, 250 g smeđeg šećera, 2 jaja, 60 g čokolade za kuhanje, 80 ml mlijeka, 2 žlice kakaa, 2 žličice praška za pecivo, 85 g samljevenih oraha, ekstrakt vanilije, malo smjese mirisnih začina kao za medenjake (anis, đumbir, cimet, klinčići), šećer u prahu, malo soli. Tijesto treba pripremiti bar 3 sata prije pečenja i držati na hladnom.

Postupak: Maslac tući sa smeđim šećerom, ekstraktom vanilije i jajima. U čokoladu rastaljenu na pari dodati mlijeko. Posebno izmiješati brašno, kakao, pecilni, začine, malo soli i orahe i objediniti s maslacem i čokoladom. Oblikovati kuglice, umakati ih u kristal šećer pa u šećer u prahu i peči 10-tak minuta na 180 stupnjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter