(Foto: iStock)
Recept za "najbolju juhu od leće" koju možete odložiti i u dobro zatvorenu plastiku te konzumirati i nekoliko dana kasnije.
Juha od leće je krepka i aromatična, bogata proteinima i vlaknima, a možemo ju konzumirati tijekom cijele godine. Najviše nam odgovara u hladnijim danima, da nam zagrije tijelo i ojača imunološki sustav.
Cookie & Kate predstavljaju recept za "najbolju juhu od leće" koju možete odložiti i u dobro zatvorenu plastiku te konzumirati i nekoliko dana kasnije.
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 nasjeckani žuti ili bijeli luk srednje veličine
2 oguljene i nasjeckane mrkve
4 režnja češnjaka
1 žličica curry praha
pola žličice sušenog timijana
1 velika limenka rajčice narezane na kockice
250 ml smeđe ili zelene leće
1l biljnog temeljca
250 ml vode
1 žličica soli (možete dodati i više po želji)
prstohvat crvene paprike
mljeveni crni papar po ukusu
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
250 šalica nasjeckanog svježeg kelja
do 2 žlice limunovog soka
Zagrijte maslinovo ulje u velikom kotliću ili loncu na srednje jakoj vatri. Iako možda zvuči kao malena količina ulja, Cookie&Kate kažu da će dodati posebno bogatstvo juhi.
Nakon što ulje proključa, dodajte nasjeckani luk i mrkvu. Kuhajte često miješajući sve dok luk ne omekša i ne postane proziran što će trajati oko 5 minuta.
Dodajte češnjak, kumin, curry prah i timijan. Kuhajte dok se ne počne širiti ugodan miris uz stalno miješanje, oko 30 sekundi. Dodajte ocijeđene rajčice i kuhajte još nekoliko minuta, često miješajući da bi se poboljšao njihov okus.
Ulijte leću, juhu i vodu. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat crvene paprike. Začinite svježe mljevenim crnim paprom. Pojačajte "vatru" i dovedite smjesu do vrenja, a zatim djelomično prekrijte lonac i smanjite toplinu da održava lagano pirjanje.
Kuhajte 25 do 30 minuta sve dok leća ne omekša, ali i dalje ostane istog oblika. Prebacite dvije šalice juhe u blender. Pričvrstite poklopac, zaštitite ruku od pare ručnikom postavljenim preko poklopca i pirjajte juhu dok ne postane glatka. Izlijte "kaširanu" juhu natrag u lonac.
Dodajte nasjeckano povrće i kuhajte još 5 minuta ili dok ono ne omekša po vašoj želji. Uklonite lonac s vatre i umiješajte 1 žlicu limunovog soka.
Kušajte i začinite s više soli, papra i/ili limunovog soka dok okusi zaista ne "propjevaju". Za začinjenu juhu dodajte još prstohvat ili dva, crvene paprike. Poslužite juhu dok je vruća, a ostatke možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. U slučaju da ih zamrznete, juha može stajati i nekoliko mjeseci. Dobar tek.