KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Krepka i aromatična vitaminska bomba: Juha od leće koju možemo jesti uvijek

| Autor: Portal NoviList.hr
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Recept za "najbolju juhu od leće" koju možete odložiti i u dobro zatvorenu plastiku te konzumirati i nekoliko dana kasnije.

Juha od leće je krepka i aromatična, bogata proteinima i vlaknima, a možemo ju konzumirati tijekom cijele godine. Najviše nam odgovara u hladnijim danima, da nam zagrije tijelo i ojača imunološki sustav.

Cookie & Kate predstavljaju recept za "najbolju juhu od leće" koju možete odložiti i u dobro zatvorenu plastiku te konzumirati i nekoliko dana kasnije.

Sastojci

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 nasjeckani žuti ili bijeli luk srednje veličine

2 oguljene i nasjeckane mrkve

4 režnja češnjaka

2 žličice mljevenog kumina

1 žličica curry praha

pola žličice sušenog timijana

1 velika limenka rajčice narezane na kockice

250 ml smeđe ili zelene leće

1l biljnog temeljca

250 ml vode

1 žličica soli (možete dodati i više po želji)

prstohvat crvene paprike

mljeveni crni papar po ukusu

svježe mljeveni crni papar, po ukusu

250  šalica nasjeckanog svježeg  kelja

do 2 žlice limunovog soka

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje u velikom kotliću ili loncu na srednje jakoj vatri. Iako možda zvuči kao malena količina ulja, Cookie&Kate kažu da će dodati posebno bogatstvo juhi.
Nakon što ulje proključa, dodajte nasjeckani luk i mrkvu. Kuhajte često miješajući sve dok luk ne omekša i ne postane proziran što će trajati oko 5 minuta.

Dodajte češnjak, kumin, curry prah i timijan. Kuhajte dok se ne počne širiti ugodan miris uz stalno miješanje, oko 30 sekundi. Dodajte ocijeđene rajčice i kuhajte još nekoliko minuta, često miješajući da bi se poboljšao njihov okus.

Ulijte leću, juhu i vodu. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat crvene paprike. Začinite svježe mljevenim crnim paprom. Pojačajte "vatru" i dovedite smjesu do vrenja, a zatim djelomično prekrijte lonac i smanjite toplinu da održava lagano pirjanje.

Kuhajte 25 do 30 minuta sve dok leća ne omekša, ali i dalje ostane istog oblika. Prebacite dvije šalice juhe u blender. Pričvrstite poklopac, zaštitite ruku od pare ručnikom postavljenim preko poklopca i pirjajte juhu dok ne postane glatka. Izlijte "kaširanu" juhu natrag u lonac.

Dodajte nasjeckano povrće i kuhajte još 5 minuta ili dok ono ne omekša po vašoj želji. Uklonite lonac s vatre i umiješajte 1 žlicu limunovog soka.

Kušajte i začinite s više soli, papra i/ili limunovog soka dok okusi zaista ne "propjevaju". Za začinjenu juhu dodajte još prstohvat ili dva, crvene paprike. Poslužite juhu dok je vruća, a ostatke možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. U slučaju da ih zamrznete, juha može stajati i nekoliko mjeseci. Dobar tek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter