KUHAJTE S GLASOM ISTRE

KAKAV KOLAČ! Tiramisu s limunom kojemu nećete moći odoljeti

| Autor: Dijana Ljubanović
FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ovaj jednostavni limoncello tiramisu osvaja okusom limuna. Poseban okus mu pružaju svježi limuni i  ukusni limoncelo. Piškote namočene u limoncello sirup, a zatim slojevi jastučaste kreme od mascarponea s umućenim limunom potpuno će vas preuzeti.

Limoncello sirup

  • 1 ½ šalice vode
  • ? šalice granuliranog šećera
  • 1 šalica limoncela
  • 3 žlice soka od limuna

Tiramisu

  • 48 piškota oko dva pakiranja
  • 680 g mascarpone sira ohlađenog
  • 425 g pripremljene skute od limuna
  • ? šalice limoncela
  • 4 žlice soka od limuna
  • 2 šalice slatkog vrhnja za šlag
  • ? šalice granuliranog šećera

Priprema:

Limoncello sirup:

U malom loncu pomiješajte vodu i šećer i miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i umiješajte limoncello i limunov sok. Sipajte sirup u plitku zdjelu i ostavite sa strane da se malo ohladi.

Tiramisu:

U velikoj zdjeli miješajte mascarpone sir na srednjoj i niskoj brzini dok ne omekša, oko 30 sekundi. Dodajte skutu od limuna i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte limoncello i limunov sok i miješajte. Staviti na stranu. U posebnoj velikoj zdjeli ili zdjeli stajaćeg miksera tucite čvrsto vrhnje za šlag i šećer dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Uzmite oko ? šlaga i umiješajte ga u smjesu s mascarponeom. Pažljivo umiješajte ostatak šlaga dok se ne sjedini.

S jednom po jednom mlaticom umočite u sirup s jedne strane oko 2 sekunde, a zatim s druge strane oko 2 sekunde. Ne želite pretjerano natopiti piškote ili će tiramisu biti previše vlažan i mljackav. Piškote bi trebale i dalje imati blagu hrskavost nakon uranjanja. Rasporedite svaku piškotu, sve okrenute u istom smjeru u jednom sloju. Izrežite piškote da stanu po potrebi.

Polovicu mascarpone kreme rasporedite po prvom sloju piškota i zagladite vrh. Umočite preostale piškote, jednu po jednu, pa ih na isti način rasporedite po kremi. Preostalom mascarpone kremom premažite gornji sloj piškota i zagladite vrh. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Po želji ukrasite s više šlaga i koricom limuna.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom