GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Veseli rižoto

| Autor: Matej SKERT
IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Veseli rižoto (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Veseli rižoto (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


U današnjem gastro specijalu Matej Skert, učitelj Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, donosi kako lokalne namirnice pripremiti na nešto drugačiji način.

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Veseli rižoto (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Sastojci za 4 porcije

  • 100 g istarskog pršuta
  • 50 g kukuruza
  • 50 g mladoga graška
  • 1 manji treviso crveni radič
  • 1 manja crvena rog paprika
  • 300 g riže za rižoto
  • 2 dcl istarske Malvazije
  • 0,5 l povrtni temeljac
  • 1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 20 g ribanog tvrdog kravljeg sira

Priprema:

Sve namirnice oblikujemo po želji - sirovo povrće možemo izrezati na manje kockice i dio na manje trakice. Na vrelu tavu stavimo rižu da se tostira te nakon par minuta podlijemo s vinom, a kad alkohol ispari, dalje podlijevamo s povrtnim temeljcem.

Dok pirjamo rižu, u drugoj tavi popržimo pršut, papriku, grašak i kukuruz te nakon par minuta spojimo s rižom koja se već obrađuje. Na jakoj vatri miješamo konstantno, podlijevamo s temeljcem i miješamo kako bi dobili veću kremoznost samog rižota.

Pred kraj kuhanja dodajemo ribani sir i radič kojega smo rezali na manje trakice, te finiširamo s maslacem na kraju kada smo ugasili plamenik.

Kad serviramo jelo u tanjur finiširamo ga s malo maslinova ulja i dekoriramo listićima radiča iz sredine.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama