GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Tradicionalna istarska poslastica - pandešpanja

| Autor: Silvija CAH
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".

Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.

Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.

Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.

Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.

Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je tradicionalna istarska poslastica - pandešpanja.

Jela s likovnih djela - Freske na pijatu Kuharica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • naribana kora limuna
  • 6 žlica biljnog ulja
  • 3 žlice vode
  • prstohvat soli
  • malo šećera u prahu

 

Priprema:

Dobro smiksati žumanjke i 75 g šećera, vanilin šećer, vodu, ulje, sol i naribanu koru limuna, potom dodati brašno i prašak za pecivo i miješati da se sastojci sjedine.

Odvojene bjelanjke miksati dok ne dobijemo čvrsti snijeg, pa dodati 75 g šećera.

Na kraju obje smjese spojiti i ručno izmiješati da ostanu pjenaste.

Peći 15 minuta na 150 stupnjeva u kalupu promjera 26 cm. Pečenu pandešpanju, kad se ohladi, posipati šećerom u prahu.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater