GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Sipe na padelu - pripremljene na tradicionalan i jednostavan način

| Autor: Tihomir HORVAT
Sipe na padelu  (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić

Sipe na padelu (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić


Za današnji recept smo izabrali jedno tradicionalno jelo koje se od davnina priprema u Istri. Sipe su jako zahvalne, nemaju kosti, te se mogu pripremati na razne načine - manje sipe možemo puniti i peći u pećnici, možemo ih marinirati u bijelom vinu, te zatim peći na žaru.

Od sipa možemo pripremati razne umake za tjesteninu, razne rižote. Kod nas su najčešća tri načina pripreme - male sipe na žaru, sipe na salatu kao hladno predjelo umjesto ili sa salatom od hobotnice, te kao toplo glavno jelo tradicionalno se priprema sipa na padelu sa palentom.

Iako se u moderno doba i ovo jelo promijenilo, najbolje su pripremljene na tradicionalan i jednostavan način.

 

Sastojci za 4 osobe:

Za pripremu sipa:

  • 500 g sipa
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 10 g koncentrata rajčice
  • 2 svježe rajčice
  • 5 kapara
  • 3 glavice luka
  • 5 maslina
  • 50 g svježeg peršina
  • Krušne mrvice po potrebi.
  • Sol, papar
  • 2 dcl bijelog vina
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 l ribljeg temeljca

 

Za pripremu palente:

  • 200 g instant palente
  • 50 g maslaca
  • Sol
  • Voda

Sipe na padelu  (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić

Priprema:

Korak 1.

Očistimo sipe i izrežemo na rezance cca 3 x 1 cm, pa isperemo. Ukoliko smo u mogućnosti izvaditi crnilo od sipe izvadimo ga i spremimo za kasnije.

Svježi luk narežemo na sitne kockice. U plitki lonac dodamo maslinovo ulje i zagrijemo ga. Na zagrijano ulje dodamo narezani luk i pirjamo ga dok ne poprimi zlatnu boju. Ubacimo sipe, kapare, masline, iskosani češnjak. Sipe kratko ispirjamo, dodamo koncentrat rajčice, kratko promiješamo i podlijemo s bijelim vinom. Nakon što nam vino ishlapi dodamo svježu rajčicu prethodno izrezanu na kockice, podlijemo malo s ribljim temeljcem, taman da su nam sipe prekrivene tekućinom, te pirjamo na laganoj vatri cca 45 minuta. Vrijeme pirjanja nam ovisi o veličini sipe. Što je sipa veća to će nam vrijeme pirjanja biti duže.

Korak 2.

U lončić stavimo kuhati vode prema uputstvima navedenima na palenti. Kad voda zakuha pustimo, posolimo, dodamo palentu te kuhamo 2-3 minute, dodamo maslac. Kad nam je palenta kuhana ulijemo palentu u okrugle nauljene kalupe, te pustimo da se ohladi.

Korak 3.

Kad nam je sipa gotova, po potrebi ubacimo malo krušnih mrvica ako nam je umak vodenast, te dodamo svježi grubo narezani peršin, promiješamo i krenemo sa serviranjem.

Palentu izvadimo iz kalupa, po potrebi ju ugrijemo u pećnici ili mikrovalnoj.

U duboki tanjur stavimo jedan komad palente, te dodamo prigotovljene sipe oko palente.

Dobar tek!

 

Savjet: Ukoliko ste uspjeli spasiti crnilo od sipe, možete ga dodati u vodu gdje ćete kuhati palentu, pa kad voda zakuha prokuhamo 2-3 minute i tek onda ubacimo palentu. Ovako ćete ukoliko servirate jelo na bijelom tanjuru imati lijepe boje.

Ukoliko želite malo pikantnije sipe slobodno ubacite 1-2 suha peperoncina.

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum