Fotografija preuzeta iz knjige "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu"
Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".
Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.
Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.
Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.
Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.
Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je savijeni file brancina u umaku od ružmarina.
Sastojci za 1 osobu:
Priprema:
Tikvice, mrkvu, 100 g krumpira izrezati na tanke rezance. Tikvice i mrkvu dinstati na maslinovom ulju, začiniti češnjakom, solju i paprom. Izrezani krumpir ispržiti u dubokoj masnoći. Očišćene filete brancina začiniti solju i paprom, saviti, učvrstiti čačkalicom i napuniti tikvicama i mrkvom.
Tako pripremljeni brancin popržiti u tavi, dodati ružmarin, češnjak, peršin, papar, zaliti bijelim vinom i pirjati u poklopljenoj tavi cca 10 minuta. Po potrebi doliti riblji temeljac. Posložiti gotove filete, preliti dobivenim umakom i na vrh svakog brancina staviti malo prženog krumpira.
Servirati uz prilog od kuhanog krumpira i blitve preliveno s maslinovim uljem uz dvije ploške limuna.
Savjet: U umak na kraju dodati malo maslaca za bolju teksturu i kremastu gustoću.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.