GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Savijeni file brancina u umaku od ružmarina

| Autor: Tihomir HORVAT
Fotografija preuzeta iz knjige "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu"

Fotografija preuzeta iz knjige "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu"


Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".

Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.

Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.

Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.

Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.

Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je savijeni file brancina u umaku od ružmarina.

Jela s likovnih djela - Freske na pijatu Kuharica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj

Sastojci za 1 osobu:

  • 500 g brancina
  • 100 g tikvica
  • 100 g mrkve
  • 200 g krumpira
  • 100 g blitve
  • 4 g peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • ½ limuna
  • ružmarin, sol, papar

Priprema:

Tikvice, mrkvu, 100 g krumpira izrezati na tanke rezance. Tikvice i mrkvu dinstati na maslinovom ulju, začiniti češnjakom, solju i paprom. Izrezani krumpir ispržiti u dubokoj masnoći. Očišćene filete brancina začiniti solju i paprom, saviti, učvrstiti čačkalicom i napuniti tikvicama i mrkvom.

Tako pripremljeni brancin popržiti u tavi, dodati ružmarin, češnjak, peršin, papar, zaliti bijelim vinom i pirjati u poklopljenoj tavi cca 10 minuta. Po potrebi doliti riblji temeljac. Posložiti gotove filete, preliti dobivenim umakom i na vrh svakog brancina staviti malo prženog krumpira.

Servirati uz prilog od kuhanog krumpira i blitve preliveno s maslinovim uljem uz dvije ploške limuna.

Savjet: U umak na kraju dodati malo maslaca za bolju teksturu i kremastu gustoću.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini