Rezanci od pirovog brašna u umaku od gorgonzole (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Pirovo brašno je cjelovita i zdrava alternativa drugim brašnima.
Pir je jedan od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije 7.000 godina. Pir je žitarica koja je usko povezana sa pšenicom. U stvari, on se vjerojatno razvio iz hibridizacije Emmer pšenice i divlje kozje trave.
Pir je dugo bio zaboravljena namirnica, a u zadnjih nekoliko godina je doživio veliki povratak. Sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice ne sadrže, stoga nas i ne treba čuditi obnovljeni interes za pir.
Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Očito, kao manjinski proizvod, pir ima nešto veću cijenu, ali je vrijedan toga, ne samo zbog zdravstvenih prednosti, nego zbog svestranosti u kuhanju.
Pir sadrži brojne hranjive tvari koje druge žitarice ne sadrže. Pir ima visok udio ugljikohidrata, ali također ima i visoke razine proteina i dijetalnih vlakana. On također sadrži značajne količine željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora, kalija, cinka, selena, niacina, tiamina, vitamina B6 i folne kiseline.
Dijetalna vlakna pomažu u regulaciji probave, ubrzavaju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva, proljeva.
Dijetalna vlakna imaju još jednu ulogu u tijelu, a to je pomoći sniziti razine opasnog kolesterola u tijelu.
Tiamin značajno poboljšava imunološki sustav i stimulira obrambene mehanizme tijela, a također ublažava psihološki stres i anksioznost. Pir je jedna od rijetkih žitarica koje se mogu pohvaliti visokom razinom B vitamina.
Visok sadržaj vlakana u piru može pomoći regulirati oslobađanje jednostavnih šećera. Reguliranjem oslobađanja inzulina i glukoze u tijelu, možemo kontrolirati dijabetes.
Postupak pripreme proizvoda od pirova brašna je nešto drugačiji.
Udio glutena u pirovom brašnu je znatno manji nego kod pšeničnog brašna, zbog toga se pirovo brašno ne smije puno mijesiti - 3 do 4 minute miješenja bit će sasvim dovoljno
U usporedbi sa pšeničnim brašnom, pir ima veću topivost u vodi. Zbog toga su za formiranje tijesta od ovog brašna potrebne manje količine tekućine.
Preporuka je da se količina tekućine koja je navedena u izvornom receptu smanji za 25%.
Kruh i peciva od pira možete obogatiti sjemenkama te začinima poput bosiljka i ružmarina.
Kod pripreme kolača uz prašak za pecivo obavezno dodajte i 1 žličicu sode bikarbone koja će pomoći u dizanju tijesta.
Sastojci za rezance:
Priprema:
Od brašna i jaja umijesimo tijesto.
Izvaljamo i provlačimo ga kroz aparat za tijesto ili ručno izvaljamo što je moguće tanje.
Na kraju tjesteninu izrežemo na rezance željene širine.
Rezance kuhamo još svježe u puno kipuće slane vode. Kuhane rezance poslužimo uz umak od gorgonzole.
Priprema:
Vrhnje za kuhanje, maslac i gorgonzolu otopimo na laganoj vatri, posolimo te na kraju dodamo kuhanu tjesteninu i parmezan.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.