GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Rezanci od pirovog brašna u umaku od gorgonzole

| Autor: Sandra Živolić
Rezanci od pirovog brašna u umaku od gorgonzole (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Rezanci od pirovog brašna u umaku od gorgonzole (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Pirovo brašno je cjelovita i zdrava alternativa drugim brašnima.

Pir je jedan od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije 7.000 godina. Pir je žitarica koja je usko povezana sa pšenicom. U stvari, on se vjerojatno razvio iz hibridizacije Emmer pšenice i divlje kozje trave.

Pir je dugo bio zaboravljena namirnica, a u zadnjih nekoliko godina je doživio veliki povratak. Sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice ne sadrže, stoga nas i ne treba čuditi obnovljeni interes za pir.

Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Očito, kao manjinski proizvod, pir ima nešto veću cijenu, ali je vrijedan toga, ne samo zbog zdravstvenih prednosti, nego zbog svestranosti u kuhanju.

Prehrambene vrijednosti pira

Pir sadrži brojne hranjive tvari koje druge žitarice ne sadrže. Pir ima visok udio ugljikohidrata, ali također ima i visoke razine proteina i dijetalnih vlakana. On također sadrži značajne količine željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora, kalija, cinka, selena, niacina, tiamina, vitamina B6 i folne kiseline.

Pirovo brašno pomaže probavi

Dijetalna vlakna pomažu u regulaciji probave, ubrzavaju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva, proljeva.

Pirovo brašno pomaže smanjiti razinu kolesterola

Dijetalna vlakna imaju još jednu ulogu u tijelu, a to je pomoći sniziti razine opasnog kolesterola u tijelu.

Pomaže imunološkom sustavu

Tiamin značajno poboljšava imunološki sustav i stimulira obrambene mehanizme tijela, a također ublažava psihološki stres i anksioznost. Pir je jedna od rijetkih žitarica koje se mogu pohvaliti visokom razinom B vitamina.

Kontrola dijabetesa

Visok sadržaj vlakana u piru može pomoći regulirati oslobađanje jednostavnih šećera. Reguliranjem oslobađanja inzulina i glukoze u tijelu, možemo kontrolirati dijabetes.

Postupak pripreme proizvoda od pirova brašna je nešto drugačiji.

Udio glutena u pirovom brašnu je znatno manji nego kod pšeničnog brašna, zbog toga se pirovo brašno ne smije puno mijesiti - 3 do 4 minute miješenja bit će sasvim dovoljno

U usporedbi sa pšeničnim brašnom, pir ima veću topivost u vodi. Zbog toga su za formiranje tijesta od ovog brašna potrebne manje količine tekućine.

Preporuka je da se količina tekućine koja je navedena u izvornom receptu smanji za 25%.

Kruh i peciva od pira možete obogatiti sjemenkama te začinima poput bosiljka i ružmarina.

Kod pripreme kolača uz prašak za pecivo obavezno dodajte i 1 žličicu sode bikarbone koja će pomoći u dizanju tijesta.

 

Rezanci od pirovog brašna u umaku od gorgonzole

 

Sastojci za rezance:

  • 300 g pirovog brašna
  • 3 jaja (domaća, svježa)

 

Priprema:

Od brašna i jaja umijesimo   tijesto.

Izvaljamo i provlačimo ga kroz aparat za tijesto ili ručno izvaljamo što je moguće tanje.

Na kraju tjesteninu izrežemo na rezance željene širine.

Rezance kuhamo još svježe u puno kipuće slane vode. Kuhane rezance poslužimo uz umak od gorgonzole.

 

Umak od gorgonzole:

  • 350 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 250 g gorgonzole
  • 50 g parmezana
  • sol

 

Priprema:

Vrhnje za kuhanje, maslac i gorgonzolu otopimo na laganoj vatri, posolimo te na kraju dodamo kuhanu tjesteninu i parmezan.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum