KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Tradicionalno meso s gljivama – formula za bogat jesenski ručak

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jesen je pravo vrijeme za topla, zasitna jela na žlicu i vilicu. Ništa bolje ne spaja prirodu i stol od domaćeg mesa i svježih gljiva, pripremljenih u mirisnom saftu koji se topi u ustima. Ovo je jednostavan, tradicionalan recept kakav su spremale naše none – savršen uz palentu, pire krumpir ili domaći kruh.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 600 g svinjetine ili junetine (od buta ili plećke)
  • 400 g svježih gljiva (šampinjoni, vrganji ili miješane)
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica slatke paprike
  • sol, papar, lovorov list, peršin
  • temeljac ili voda po potrebi

Priprema

Meso narežite na manje kocke, posolite i popaprite. Na maslinovom ulju ga kratko zapecite sa svih strana da uhvati zlatnu boju. Izvadite ga sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckan luk, dodajte mrkvu i češnjak. Kad povrće omekša, umiješajte koncentrat rajčice i papriku.

Vratite meso u lonac, podlijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Dodajte lovorov list i malo temeljca. Kuhajte poklopljeno oko 40 minuta na laganoj vatri.

Gljive očistite i narežite pa ih posebno popržite na malo ulja da ispuste tekućinu. Dodajte ih mesu i nastavite kuhati još 15–20 minuta, dok se okusi ne sjedine.

Na kraju pospite svježim peršinom i poslužite uz prilog po želji.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama