Ilustracija (Pexels)
Jesen je pravo vrijeme za topla, zasitna jela na žlicu i vilicu. Ništa bolje ne spaja prirodu i stol od domaćeg mesa i svježih gljiva, pripremljenih u mirisnom saftu koji se topi u ustima. Ovo je jednostavan, tradicionalan recept kakav su spremale naše none – savršen uz palentu, pire krumpir ili domaći kruh.
Meso narežite na manje kocke, posolite i popaprite. Na maslinovom ulju ga kratko zapecite sa svih strana da uhvati zlatnu boju. Izvadite ga sa strane.
Na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckan luk, dodajte mrkvu i češnjak. Kad povrće omekša, umiješajte koncentrat rajčice i papriku.
Vratite meso u lonac, podlijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Dodajte lovorov list i malo temeljca. Kuhajte poklopljeno oko 40 minuta na laganoj vatri.
Gljive očistite i narežite pa ih posebno popržite na malo ulja da ispuste tekućinu. Dodajte ih mesu i nastavite kuhati još 15–20 minuta, dok se okusi ne sjedine.
Na kraju pospite svježim peršinom i poslužite uz prilog po želji.
Dobar tek!