kuhajte s glasom istre

Recept dana: Tomaxelle, talijanske punjene teleće rolice

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U Liguriji, poznatoj po pestu i focacciji, Talijani uživaju i u punjenim telećim rolicama, još od 19. stoljeća. Tomaxelle su se izvorno pripremale od smjese kuhanog mesa ili ostataka pečenja te blitve, jaja i ribanog sira kojom bi se punilo tanke ploške teletine.

Tek kasnije su Talijani počeli dodavati rajčice i gljive za više okusa. Isprobajte ih i poslužite s pireom od krumpira ili toplim kruhom, idealnim za umakanje u raskošni umak. 

Punjene teleće rolice - sastojci:

  • 8 kriški teletine
  • 200 g mljevene teletine
  • 50 g ribanog parmezana
  • 80 g mekanog dijela starog kruha
  • 40 g suhih gljiva
  • 1 češanj češnjaka
  • peršin
  • mažuran
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 300 g pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 dl temeljca
  • 1 dl bijelog vina

Punjene teleće rolice - priprema:

Pripremite gljive. Suhe gljive namočite u toploj vodi, zatim ih dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. Podijelite količinu na dva dijela – za nadjev i za umak.

Stari kruh namočite u mlijeku. Kada omekša, dobro ga iscijedite.

Sitno nasjeckajte luk i kada postane staklast dodajte sjeckanu mrkvu. Pirjajte dok mrkva ne omekša pa stavite na stranu.

U zdjeli rukama izmiješajte mljevenu teletinu s jajima, ribanim parmezanom, mažuranom, nasjeckanim češnjakom i peršinom, kruhom, polovicom gljiva, solju i paprom. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Kriške teletine stanjite batom. Na svaku krišku stavite dio nadjeva, preklopite rubove i zarolajte. Učvrstite čačkalicama ili štapićima. Lagano ih zapecite na maslinovu ulju u tavi, okrećući ih hvataljkama kako bi ostale cijele.Kada porumene, podlijte ih bijelim vinom.

Ubacite nasjeckani luk i mrkvu te preostale gljive. Pirjajte dvije minute, a zatim dodajte pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice i sol.

Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno dodajući temeljac ako se umak previše reducira. Povremeno lagano protresite tavu ili okrenite roladice. Kad su gotove, maknite s vatre, pospite svježim nasjeckanim peršinom i poslužite s bogatim umakom, piše Punkufer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama