GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Marinirani lokalni šur

| Autor: Matej SKERT
IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Marinirani lokalni šurMarinirani lokalni šur (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Marinirani lokalni šurMarinirani lokalni šur (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Nešto o šuru kao autohtonoj vrsti ribe: šur (šnjur, šarun) je vrsta ribe čije je stanište Jadransko more, a često ga se može vidjeti uz istarsku obalu. Tijelo mu je duguljasto, pljosnato po bočnoj strani, te je prekriveno oštrim ljuskama. Glava mu je šiljasta, s velikim očima pomalo nesrazmjernim u odnosu na tijelo, te ima oštro nazubljenu čeljust.

Ima vrlo zanimljivu boju tijela, blijedo-modro-zelenkastu, sa svjetlijim donjim dijelom. Na gornjem dijelu nalazi se mala tamna mrlja koja se prostire na kraju škržnog zaklopca. Raste do 40 centimetara uz težinu do 1,8 kilograma, no prosječna duljina mu je 25 centimetara, te takvi primjerci teže oko 15 dekagrama. Više voli pučinu nego zatvorene vode, te ga se najčešće može vidjeti uz vanjske dijelove otoka zapadne obale Istre. Kreće se u jatima, brz je i okretan, te za svoju veličinu vrlo snažan.

U proljeće i ljeto se kreće na dubini između 80 do 200 metara, dok se zimi spušta do čak 500 metara. Za lov na šura koriste se razne metode: koča, mreža plivarica, panula i drugi alati, a izlov je moguć cijele godine.

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Marinirani lokalni šurMarinirani lokalni šur (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Sastojci:

  • 2 lokalna šura
  • 100 g kapara
  • 2 dcl vode
  • 1 dcl alkoholnog octa
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Očišćene šure filetiramo, uklonimo im kožu i sve kosti. Pripremimo smjesu vode i octa te čiste filete šura položimo u smjesu oko sat vremena.

Za to vrijeme napravimo blagi namaz od kapara, maslinova ulja i malo papra. Kada smo vidjeli da su fileti u potpunosti pobijelili ocijedimo ih i isperemo sa vodom, potom ih na dasci za rezanje izrežemo na manje ploške.

Poslužimo ih sa namazom od kapara i dekoriramo sa cijelim kaparima i malo maslinova ulja.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini