GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Krema od skute i meda

| Autor: Silvija CAH
Krema od skute i meda (Fotografija preuzeta iz knjige "Jela s likovnih djela - Freske na pijatu")

Krema od skute i meda (Fotografija preuzeta iz knjige "Jela s likovnih djela - Freske na pijatu")


Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".

Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.

Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.

Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.

Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.

Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je krema od skute i meda.

Jela s likovnih djela - Freske na pijatu Kuharica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj

Sastojci:

  • 500 g kravlje skute (neslane)
  • 2 dcl tučenog slatkog vrhnja
  • 6 žlica meda
  • grančica svježe mente

Priprema:

Smiksati slatko vrhnje, dodati med i skutu.

Pečenu pandešpanju (biskvitno tijesto) prerezati, dodati kremu od skute, poklopiti gornjim slojem biskvita pa staviti u hladnjak, barem 6 sati, da odmori.

Prije posluživanja posipati šećerom u prahu i ukrasiti listićima svježe mente.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter