GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Juha od cikle

| Autor: Sandra Živolić
(Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola  di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

(Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Cikla je odličan izvor folata, vrlo dobar izvor mangana, kalija i bakra, te dobar izvor prehrambenih vlakna, magnezija, fosfora, željeza, vitamina C i B6.

Antioksidansi iz cikle pozitivno djeluju zdravlje očiju i cjelokupnog zdravlja živčanog sustava.

Često ciklu pripremamo kuhanjem na pari, režemo ju na tanke ploške, kuhamo na pari 15 minuta, blago posolimo, polijemo maslinovim uljem i konzumiramo zdravi obrok.

 

Sastojci:

  • 300 g cikle
  • 100 g krumpira
  • sol
  • Papar
  • češnjak
  • 1 l povrtnog temeljca

 

 

Priprema:

Ciklu i krumpir izrežemo na jednake kocke, kuhamo u povrtnom temeljcu, posolimo, popaprimo i dodamo nasjeckani režnjić češnjaka.

Juhu kuhamo oko 30 - 40 minute te miksamo.

Juhu poslužimo uz pečeni parmezan ili žlicu kiselog vrhnja.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater