GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Fritule

| Autor: Sandra Živolić
Fritule (Fotografija iz knjige "Kako je radio nono, tako to dela nuk" Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj)

Fritule (Fotografija iz knjige "Kako je radio nono, tako to dela nuk" Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj)


Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, treću godinu za redom sudjeluje u projektu Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije, a rezultat toga jest knjižica s receptima pod nazivom "Kako je radio nono, tako to dela nuk".

Kako u predgovoru knjižice pišu Tanja Ranić Rovis i Emil Nimčević, različitost sadržaja i aktivnosti kojima se škole uključuju u ovaj projekt, inspirira svakog učenika (sudionika), istovremeno ga vodeći što kreativnijem i inovativnijem pristupu obradi odabrane teme.

Mnogostrukost sadržaja vidljiva pri prezentaciji projekta, proizlazi iz činjenice da svaki grad/škola predstavlja vlastiti, samostalno odabrani projekt, a tema i način prezentacije definirani su specifičnostima uključenih škola.

Ova rovinjska škola koja u sektoru ugostiteljstva i turizma godinama iskazuje vlastiti potencijal i u ovome projektu nastoji prikazati svoju vrsnost.

Hrana je osnovna potreba živih bića, ali osim zadovoljavanja potrebe, ona je i ugoda, vječita inspiracija i jasan dokaz pripadnosti određenom civilizacijskom krugu. Kada se radi o našem podneblju, našem gradu, našoj školi, tada je to svakako mediteranski krug, u koji spadamo kako geografski tako i kulturološki.

Mediteranska prehrana uvrštena je na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine 2013. godine. Promišljajući o projektu, udruga Batana, čiji je rad prepoznat i uvršten u UNESC-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, nametnula se kao nezaobilazan partner.

Kuharica Recepti iz Kuće o batani javnosti poznata od 2006. godine, a na čijem je drugom izdanju (s dva recepta) škola sudjelovala 2019. godine, otvorila je ideju stvaranja ove, Bataninom kuharicom inspirirane publikacije. Naravno, neka jela kao što su naridole ili vlasulje, nisu mogla biti prezentirana zbog činjenice da je do tih sastojaka danas gotovo nemoguće doći pa je fokus bio na jednostavnijim jelima pogodnijim za realizaciju učenicima. Isto tako, sezonalnost ponude ribe odredila je odabir obrađenih namirnica.

Recepti Sergia Ferrare, koji je svoje iskustvo pretočio u već spomenutu kuharicu, a koji čine dio ponude Spacia Matike, replicirani su na radionici pod "dirigentskom" palicom toga vrsnog meštra, a zatim su uz pomoć stručnih učitelja kulinarstva Sandre Živolić i Tihomira Horvata redefinirani i predstavljeni strastvenim radom učenika Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Foto

Iz kuharice "Kako je radio nono, tako to dela nuk", danas donosimo recept za fritule.

Sastojci:

  • 1 jogurt
  • 100 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • limunova korica
  • 300 g brašna
  • ulje za prženje

 

Priprema:

Jogurt, šećer, jaja i vanilin šećer izmiješamo, dodamo brašno, prašak za pecivo i limunovu koricu.

Izmiješanu smjesu, pustimo da odstoji.

Fritule pržimo u dubokom vrućem ulju, a na kraju posipamo šećerom.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater