GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Domaći njoki sa rovinjskim grancipoverima

| Autor: Matej SKERT
Domaći njoki sa rovinjskim grancipoverima (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Domaći njoki sa rovinjskim grancipoverima (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Grancipover (Eriphia verrucosa) je rak s puno hrvatskih naziva: žbirac, kosmač, grmalj, grancipor..., te je možda najprepoznatiji rak obalnog pojasa Jadrana. Tijekom dana skriva se u procjepima među kamenjem. Za vrijeme sumraka kreće u ophodnju okolnog teritorija i tamo pronalazi raznovrsnu hranu. Svojim kliještima može razbiti svaku ljušturu, a ponekad za usmrtiti mekši plijen koristi samo svoje noge - zato mogu preživjeti i bez kliješta. Obitava u području cijelog Jadrana a u Istri je dosta zastupljen u prehrani.

 

Sastojci:

Za umak

 • Cca 2 kg grancipovera
 • 1 crvena paprika babura
 • 1 poriluk
 • Peršin
 • 1 tikvica
 • 30 g maslaca
 • 3 dcl bijelog vina   (Malvazija)
 • sol

 

Za njoke

 • 1 kg krumpira
 • 0.35 kg oštrog brašna
 • 2 cijela jaja + 3 žumanjka
 • Sol

Foto

Priprema:

Grancipovere stavimo kuhati oko 30 minuta u slanu vodu s aromatičnim biljem. Potom, dok su još topli, čistimo ih pomoću alata za vađenje mesa rakova. Meso raka pustimo da se ohladi.

Kuhani krumpir u ljusci ogulimo dok je još topao, i odmah toplog protisnemo kroz cjedilo kako bi masa bila bez grudica. Radimo smjesu krumpira, oštrog brašna i jaja, umijesimo krumpirovo tijesto i potom oblikujemo u valjuške veličine po želji.

Izrada umaka

Izrezani i oprani poriluk lagano pirjamo na maslinovom ulju, nakon par minuta dodajemo papriku baburu koju smo prethodno palili na štednjaku kako bi maknuli kožu, potom dodamo meso grancipovera te sve zalijemo malvazijom. Kuhane njoke dodajemo u umak te kuhamo 2-3 minute, lagano podlijemo s 2-3 žlice tekućine u kojoj smo kuhali njoke, pa ugasimo plin i dodamo maslac i sitno kosani peršin, začinimo solju i paprom po vlastitom ukusu.

Dekoriramo s poprženim špagetima tikvice.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum