GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Pinca

| Autor: Sandra Živolić
Pinca (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Pinca (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Pinca je nezaobilazan dio uskrsnog stola, a danas vam donosimo recepturu Sandre Živolić, stručne učiteljice i mentorice Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

 

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 3 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 200 g šećera
  • 1 dcl mlijeka
  • 100 g kvasca
  • 150 g maslaca
  • Malo soli
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • 50 g grožđica namočenih u rakiji rumu)

 

Priprema:

Važno je da svi sastojci prije početka pripreme budu na sobnoj temperaturi, a u prostoriji kojoj pripremamo pincu treba biti ugodno toplo.

Brašno lagano ugrijemo na pari ili u pećnici na 50° C.

Kvasac razmutimo u mlakom mlijeku uz dodatak 1 žlice šećera.

Jaja, žumanjke i šećer pjenasto umutimo, dodamo otopljeni maslac.

U brašno dodamo sol, arome (koricu limuna i naranče), kvasac i smjesu od jaja i šećera.

Umijesimo glatko tijesto, pustimo pokriveno 1 sat na toplom.

Tijesto premijesimo i dodamo grožđice. Pustimo još pola sata na toplom.

Oblikujemo 2 pince, položimo na lim za pečenje, pustimo oko pola sata na toplom. Pincu zarežemo na vrhu, premažemo jajem te pečemo oko 50 minuta na 150 °C.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter