KUHAJTE S GLASOM ISTRE

DVA RECEPTA IZ OBITELJSKE KUHINJE PELLIZZER: Zapečeni grah i špageti alla puttanesco

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Giovanni Pellizzer

Zapečeni grah kuha se dugo ali može se jesti i sljedećeg dana, a špageti sa šalšom i pancetom ukusno je jelo spremno vrlo brzo

Rovinjski poduzetnik i ugostitelji Giovanni Pellizzer, poznat po svojim kulinarskim vještinama koje su naposljetku i proslavile ugledni restoran Puntolina u Rovinju podijelio je s nama dva recepta.

U svijetlu neaktivnosti vezanih za koranavirus koji nas je prisililo na ostanak kod kuće, omiljena jela koje u ovo vrijeme priprema za svoje ukućane podijelio je u dvije kategorije.

Prvi jelovnik sadrži jednostavna i brzo pripremljena jela koja ne iziskuju puno namirnica i vremena.

Zatim su tu starinska jela koja se dugo pripremaju, ali kad se jednom pripreme mogu se služiti više dana.

- Kad je riječ o brzoj pripremi dobrog jela moj izbor bio bi spaghetti alla puttanesco. Varijacije za pripremu ovog jela su velike. No osobno, uz špagete preferiram slaninu, crveni luk i pelate za salsu te malo sira kao točku na i, rekao je Giovanni Pellizzer, dodavši da je riječ o iznimno ukusnom obroku koji se lako priprema od namirnica koje uglavnom svi imamo kod kuće.

Osim toga uz umak puttanesca vezane su i priče koje će vas nasmijati. Naime, jasno da je najpopularnija ona koja se veže za "kraljice noći" koje su ga navodno, pripremale kako bi njegovim mirisom privukle mušterije. Zbog jednostavnosti pripreme, imale su više vremena za posao i zaradu, naveo je Pellizzer.

Osim brzopoteznog jela, Giovanni Pellizzer podsjetio nas je i na tradicionalnu, starinsku kuhinju naših nona, koje su satima znale pripremati hranu. U konkretnom slučaju, odlučio se za grah, za kojeg sam veli da ne poznaje nikog tko u njemu ne uživa.

- Bijeli grah zahtijeva pripremu ponajviše stoga što se večer prije treba ostaviti u vodi da se namoči. Grah možete pripremiti na razne načine, ali meni najdraži je zapečeni, kaže Giovanni Pellizzer.

- Nakon što je grah omekšao u vodi, procijediti ga i u novoj vodi za kuhanje pristaviti kuhati. Pri kraju kuhanja dodati kobasice koje smo ranije dinstali s crvenim lukom i brašnom. Grah iz lonca preliti u tavu pa sve skupa u pećnici zapeći na oko 200 stupnjeva sve dok se prebranac ne zapeče i ne dobije lijepu boju i koricu, preporučuje Giovanni Pellizzer.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater