Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Fish & chips iliti pohana riba i krumpirići

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Fish and chips jedno je od onih jela koje odmah priziva more, ribarske luke i jednostavno uživanje u dobroj hrani. Iako ga vežemo uz britanske pubove, ova kombinacija sočne ribe u hrskavoj korici i zlatnih krumpirića bez problema se uklapa i u istarsku kuhinju, osobito kad se priprema kod kuće, od svježih namirnica. Donosimo provjereni recept za domaći fish and chips, jednostavan za pripremu, a dovoljno raskošan za pravi mali blagdanski ručak ili večeru.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 800 g bijele ribe (bakalar, oslić, mol ili list)
  • sol i papar
  • sok od pola limuna

Za tijesto

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 330 ml hladnog piva ili mineralne vode
  • 1 jaje (po želji)

Za krumpiriće

  • 1 kg krumpira
  • ulje za prženje
  • sol

Za posluživanje (po želji)

  • tartar umak
  • kriške limuna
  • peršin

Priprema

Ribu očistite, operite i narežite na veće komade. Posolite, popaprite i lagano pokapajte limunovim sokom te ostavite sa strane desetak minuta.

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte jaje (ako ga koristite) pa postupno ulijevajte hladno pivo ili mineralnu vodu, miješajući dok ne dobijete glatko, gušće tijesto koje se lijepo prima za ribu. Tijesto treba biti hladno kako bi riba pri prženju bila što hrskavija.

Krumpir ogulite i narežite na deblje prutiće. Isperite ga pod hladnom vodom i dobro posušite. Pržite ga u dubokom ulju zagrijanom na srednju temperaturu dok ne omekša, izvadite i ostavite da se kratko ocijedi. Zatim pojačajte vatru i vratite krumpir u ulje da dobije zlatnu i hrskavu koricu. Posolite.

U međuvremenu u drugoj posudi zagrijte ulje za ribu. Komade ribe umočite u tijesto, lagano otresite višak i pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite nekoliko minuta sa svake strane, dok korica ne postane zlatna i hrskava. Izvadite na papirnati ubrus.

Posluživanje

Fish and chips poslužite odmah, dok je još vruć. Dodajte tartar umak, kriške limuna i malo svježeg peršina.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama