Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Purica s krumpirom - božićni klasik koji miriše na dom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Purica s krumpirom jedno je od onih jela koje se na Božić ne priprema zbog trenda, nego zbog tradicije. Mirisi iz pećnice, polagano pečenje i jednostavni sastojci ono su što ovaj ručak čini posebnim – i gotovo uvijek okuplja cijelu obitelj za stolom.

Sastojci (za 6 osoba)

  • 1 purica (3–4 kg) ili veći komadi purice
  • 1,5 kg krumpira
  • 3–4 režnja češnjaka
  • 2 grančice ružmarina
  • 2–3 grančice majčine dušice
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • malo maslaca
  • po želji: mrkva ili luk

Priprema

Puricu očistite, dobro osušite papirnatim ručnikom i izvana i iznutra posolite i popaprite. U unutrašnjost stavite nekoliko režnjeva češnjaka, grančicu ružmarina i malo maslaca – to će mesu dati sočnost i miris.

Krumpir ogulite, narežite na veće komade i posolite. Dodajte malo maslinova ulja, papra i po želji komadiće mrkve ili luka. Sve dobro promiješajte.

Puricu položite u veliki lim za pečenje, a krumpir rasporedite oko nje. Prelijte maslinovim uljem i bijelim vinom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko dva sata.

Nakon toga uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 °C i pecite još 30–40 minuta, povremeno podlijevajući puricu vlastitim sokom, dok koža ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Posluživanje

Prije rezanja, puricu ostavite desetak minuta da “odmori”. Poslužite je s pečenim krumpirom, uz sezonsku salatu ili malo kiselog zelja. Čaša bijelog vina i dobra riječ za stolom – i božićni ručak je potpun.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama