Ilustracija (Unsplash)
Purica s krumpirom jedno je od onih jela koje se na Božić ne priprema zbog trenda, nego zbog tradicije. Mirisi iz pećnice, polagano pečenje i jednostavni sastojci ono su što ovaj ručak čini posebnim – i gotovo uvijek okuplja cijelu obitelj za stolom.
Puricu očistite, dobro osušite papirnatim ručnikom i izvana i iznutra posolite i popaprite. U unutrašnjost stavite nekoliko režnjeva češnjaka, grančicu ružmarina i malo maslaca – to će mesu dati sočnost i miris.
Krumpir ogulite, narežite na veće komade i posolite. Dodajte malo maslinova ulja, papra i po želji komadiće mrkve ili luka. Sve dobro promiješajte.
Puricu položite u veliki lim za pečenje, a krumpir rasporedite oko nje. Prelijte maslinovim uljem i bijelim vinom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko dva sata.
Nakon toga uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 °C i pecite još 30–40 minuta, povremeno podlijevajući puricu vlastitim sokom, dok koža ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Prije rezanja, puricu ostavite desetak minuta da “odmori”. Poslužite je s pečenim krumpirom, uz sezonsku salatu ili malo kiselog zelja. Čaša bijelog vina i dobra riječ za stolom – i božićni ručak je potpun.
Dobar tek!