Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Mediteranske mesne okruglice punjene sirom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Mesne okruglice punjene feta sirom savršene su za obiteljski ručak ili večeru, a odlično će se slagati s rižom ili pireom od krumpira. Količina sastojaka u ovom receptu dovoljna je za četiri porcije, a cijela priprema traje tek sat vremena.

Mesne okruglice na mediteranski - sastojci:

Za mesne okruglice

  • 90 g feta sira
  • 2 ljutike, sitno nasjeckane
  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 30 g panko mrvica
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 3/4 čajne žličice košer soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 450 g mljevene junetine
  • 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za umak od rajčice

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • korica od pola limuna, izrezana u debele trake
  • 1/4 čajne žličice sušenog origana
  • 1/8 čajne žličice pahuljica ljute paprike
  • 730 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • Za poslužicanje
  • izmrvljena feta
  • nasjeckani svježi kopar

Mesne okruglice na mediteranski - priprema:

Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Narežite fetu na kockice od otprilike 1,2 cm.

U velikoj zdjeli pomiješajte ljutiku, jaje, češnjak, panko mrvice, kopar, peršin, sol i crni papar. Dodajte meso pa umijesite rukama.

Oblikujte kuglice od otprilike 2 žlice smjese. U sredinu utisnite jednu kocku fete, a zatim čvrsto zatvorite meso oko sira. Prebacite na lim za pečenje. Ponovite s preostalom smjesom od mesa i preostalim sirom. Pokapajte okruglice uljem, a zatim ih nježno promiješajte.

Pecite okruglice dok ne dobiju lijepu boju, oko 20 minuta.

U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak, limunovu koricu, origano i crvenu papriku. Kuhajte, miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte rajčice i njihov sok, a zatim djelomično poklopite lonac. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta. Posolite i popaprite.

Prebacite mesne okruglice u umak. Smanjite vatru na sasvim laganu, a zatim djelomično poklopite lonac. Pustite da lagano kuha i kuhajte, povremeno miješajući, dok se okruglice ne zagriju, 5 do 7 minuta.

Izvadite i bacite limunovu koricu. Pospite fetom i koprom. Poslužite s prilogom po želji, piše Punkufer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama