Šećući se ponekad obalom mora , potaknut razgovorima sa jednim poznanikom iz neke ne sasvim poznate globalne službe … Nakon što se zagledam u pučinu Sinje Adrije, pogled mi se usidri na kopno po kojem gazim…Onda očima analiziram strukturu obale pa razmišljam i zamišljam razne stvari vezane uz oblik materijala koji se nalazi u njezinome sastavu. Tako mi se nedavno učinilo da sam vidio ostatke okamenjenih biljaka, nekoliko školjki i okamenjenih kostiju… Ove su posljednje sigurno pripadale "dinosaurusima" reptilnim bićima za koje nas uče još od ranijih dana u vrtićima i školama da su postojali i hodali ovim svijetom puno prije našeg misterioznog ljudskog pojavljivanja na ovoj planeti.
Hm… promišljam i naglašavam u sebi kao da imam neku konferenciju za tisak u umu svoje tamnocrvene podsvjesne dvorane… koja hrpa gluposti… Tko uopće može biti siguran da su baš u takvome obliku , takvih boja i struktura kože takvi glomazni likovi postojali. To može odrediti samo , kako se meni čini… Nečija mašta… Vidimo neke kosti nekakvih velikih životinja za koje pretpostavljamo kako su se glasale, koje su boje bili… Ali mislimo i da imamo konkretne dokaze o njihovome početku i kraju zasnovane na dokazima koji su znanstveno potkrijepljeni .. Kao recimo da su nastale po Wikipediji kao reptile vrste na zemlji prije 230 milijuna godina a da su izumrle prije nekih 65 milijuna godina… Valjda uslijed udara nekakvog većeg meteorita u zemlju koji je izazvao ledeno doba pa su svi pomrli zaleđeni do same smrti… Znači ti su likovi živjeli više od nekoliko desetaka milijuna godina kao vrsta ovdje na zemlji a da nisu izmisliti niti čačkalicu za zube, kotač ili neku napravu sa kojim bi mogli upaliti vatru. Moguće je da su bili samodostatni i da im nije trebalo ništa novog izmišljati… Tako je bilo od vajkada nema potrebe za novim stvarima i izmišljotinama… Dobro nam je i ovako…
I onda je naletio meteorit i prasss! Buuuum! Prvo eksplozija , oblaci prašine pa vatra i na koncu predstave led… čisti minus…. I GAME OVER… Tako je izgleda i sa nekima od naše ljudske vrste… Sve što je izumljeno do sada je dovoljno i ne može se više ništa na niti jednom polju znanosti, umjetnosti, gastronomije, školstva ili sporta nadodavati, izmišljati i kreirati …. Vrlo zanimljivo … A zamislite da su ti dinosaurusi bili inovativni i da su kreirali i nadograđivati svijet oko sebe… Možda da ih je onda kresnuo Meteor , možda bi oni otkrili nekim sustavom kojeg su izmislili da im se približava pa bi oni umjesto da on "kresne" njih oni "kresnuli" njega i izbjegli globalnu katastrofu … Hm… Normalno … Pod VELIKOM pretpostavkom da su oni kao takva vrsta uopće i postojali…
Ledeno doba je definitivno prohujalo zemljom, o tome ima dokaza... Svim ovim mislima ponukan i dinosaurima i morem i ledenim dobom progonjen Le Art Brut Cuisine gastronomskim grijesima usuđujem se kreirati ovaj novi recept... Umjesto dinosaura, odabirem jadransku lignju, umjesto mora odabirem cvijet morske soli, umjesto ledenog doba odabirem led iz "škrinje", a umjesto meteorita odabirem limun... Možda vas ovaj novoizumljeni recept spasi od idućeg meteorita koji nailazi... Što čekamo... 3,2,1... Zakuhajmo nešto ... Yhaaaaaaaaaaaa!
Lignje na smokvi "alla Ledeno doba"
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Kupite ili ulovite malenom mrežicom za hvatati leptire po livadi 4 do 5 manjih jadranskih lignji. Uzmite plastičnu ili staklenu posudu za zamrzavanje. U tu posudu stavite naše lignje, ali neočišćene. Po njima u posudi stavite: 7 do 9 listova svježeg bosiljka, 5 do 6 grančica sviježeg ružmarina.
Pola limuna iscijedite sok po lignjama, a drugu polovicu narežite na fete pa ju poslažite po njima. Pospite sve čajnom i pol žličicom cvijeta morske soli i jednom čajnom žličicom crnog friško mljevenog papra. Zatim prelijte sve maslinovim uljem da ulje prekrije sav sadržaj u zdjelici. Poklopite zatim zdjelicu i ostavite ju preko noći u - frižideru iliti popularnoj "škrinji".
Drugoga dana izvadite zdjelu iz škrinje na sobnu temperaturu na sat-dva da se sadržaj otopi. Sad se sigurno u vašem umu postavljaju pitanja od strane vaših malih sivih mentalnih birokrata koji tamo žive, u stilu… "Zašto smo ovo napravili sa svježom lignjom? … a mali šareni klaunovi koji pak žive u zoni vaše podsvijesti daju im odgovor.. "Pa valjda zato što pomičemo granice okusa i boljeg uživanja u svemu pa tako i u namirnicama koje konzumiramo…
Dobro je znano da je ponekad dobro zamrznuti recimo hobotnicu i da meso onda bude mekše… dobro je znano da je biftek znatno bolji kad se stavi u pac od citrusnog voća i raznih zaćina pa odleži neko vrijeme u frižideru… mi smo napravili kombinaciju ovih dviju priprema… "a ja vam dodajem kao Outlaw na komentar vaših šarenih klaunova iz podsvijesti … svakako probajte napraviti ovaj recept pa onda drugi dan sa svježom lignjom i sami sebi presudite… Ja mislim da je jednako dobra i jedna i druga varijanta a ovako smo bogatiji za još jednu opciju više…
Dakle vratimo se u dobru staru zbilju i nastavimo s opisom ovog jela: kada se sadržaj zdjele iz "škrinje" otopio nastavljamo s akcijom … Dakle … u mužar stavimo 5 jušnih žlica sjemenki od Lana i ručni ih zdrobimo (ako vam se to ne da i ljubitelj ste električne energije, možete ih ubaciti u električni mlinac za kavu), zatim mužar s zdrobljenim sjemenkama ostavimo po strani, one će nam zatrebati kasnije.
U plitku tavu na vrelome maslinovom ulju stavimo pržiti smokve na koje smo bacili pola čajne žličice crnog friško mljevenog papra, pola čajne žličice cvijeta morske soli i pet grančica ružmarina. Smokve pržimo po cca tri minute sa svake strane sve dok lagano ne porumene. Stavimo ih zatim izvan izvora topline.
U drugu plitku tavu, na vrelome maslinovom ulju s limunovim sokom i začinima u kojemu su bile zamrznute stavimo pržiti jadranske lignje, onako "al šporko" neočišćene… nakon što smo ih pržili 3 do max četiri minute sa svake strane maknemo tavu s izvora topline. Sada jedino što ćemo odstraniti iz lignje je ona "plastična" kost koja sada lagano viri između glave i tijela. Uzmite kuharsku pincetu ili jednostavno prstima vlastite ruke Odstranite istu.
Slaganje tanjura:
Na velikom ravnine tanjuru "pobacajte" da izgleda poput pjeska izmrvljene sjemenke od lana. Po njima postavite naše pržene smokve da izgledaju kao nekakvo kamenje oblutci na morskome dnu. Po smokvi i između njih postavite nesimetrično naše lignje, možete staviti i par vrlo sitnih ako ih prinađete listova bosiljka koji su tek proklijalo iz stavljike kao nekakvo morsko raslinje … i to je to … dobili ste priču koju valja pojesti i uživati u svim guštuma "Sinje Adrije" i mediteranskog vrta pritom…
Eh da i još nešto bitno…. u mužaru pored vašeg tanjura je ostalo dosta zdrobljenih sjemenki lana. To nije slučajno, kada nabodete lignju na vilicu, umočite ju skroz u te sjemenke pa ju tek onda stavite u usta, uključite vaše cijenjene nepce i uživajte uz dodatni zalogaj sočne smokve koju ste pržili na maslinovom ulju, ružmarinu, cvijetu morske soli i papru… Živjeli, dragi moji ljudi! Vaš Outlaw
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.