GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Voćni rižoto od borovnice, kruške i ribizla "alla Sweet Thing"

| Autor: The Outlaw Chef


Pita mene ujutro za vrijeme pansionskog doručka u hotelu Neptun, moj kolega Tihomir: "Chef, imam neku originalnu ideju", kaže on meni. Ja mu odgovaram: "Pucaj, mladiću." "Zašto", nastavlja on, "ne biste uveli na pansion rižu na mlijeku, to je retro zaboravljeno jelo i kod mnogih bi se gostiju javilo ono lijepo sjećanje na djetinjstvo..." Odgovorio sam mu da ću svakako razmotriti tu njegovu ideju i da je to vrlo zanimljiv prijedlog.

Nešto kasnije tog istog dana padne mi na pamet nešto sasvim drugo, ali ne za pansion, nego za recept novog jela - ovdje u Glasu istre, a opet zahvaljujući ideji mog kolege Tihomira. Moram priznati da sam razmišljao o toj riži na mlijeku kao o nekakvom izazovu kako opet vratiti to jelo na nečiji tanjur, a da opet bude i u skladu s našim vremenom i normama življenja… Razmišljao sam čak i o mogućnosti da sam napravim surogat za mlijeko na bazi kruške i banane… Ali onda, odjednom, sjetio sam se svog imena…

"Pa ja sam Outlaw Chef!" Outlaw na hrvatskome jeziku znači odmetnik. A na Wikipediji ispod riječi "odmetnik" stoji sljedeće objašnjenje: "Odmetnik predstavlja naziv za pojedinca za kojeg se smatra je prestupio pravne, moralne i druge norme države, društva, zajednice ili organizacije kojoj je pripadao. Time se mogu podrazumijevati osobe koje se smatraju "izvan zakona", odnosno za koje više ne važe redovna zakonska pravila države u kojoj se nalazi. Wikipedia" Da se razumijemo, ja na svom poslu i unutar radnog vremena poštujem poslovna pravila i norme, iako mi moji nadređeni u nekim segmentima daju "slobodne ruke" i hvala im na tome. Međutim nakon radnog vremena ja sam Outlaw Chef…

Znači ne poštujem pravila i norme standardne gourmet priče… Zaobilazim uobičajenu praksu i zakone, stoga dragi moj Tihomire, ja ti ne mogu napraviti običnu rižu na mlijeku zbog prirode svog karaktera, ali zato mogu inspiriran tvojom idejom napraviti našao sasvim novo i drugačije, a da bude vrlo ukusno i atraktivno izgledom… Dakle, krećemo … Umjesto riže na mlijeku odlučujem se za voćni rižoto. Mislim, ono… Zašto svi rade rižoto od povrća, pa onda rižoto od ribe mesa i sl… odjašite malo na svojim mislima divljom prerijom neistraženih mogućnosti, kombinacija i novih okusa… Odjašite u zalazak sunca nasmijanog nepca sretni i slobodni… Dragi čitatelju… Krenimo dakle u još jednu novu gourmet avanturu… YHAAAAaaaaa!

Voćni rižoto od borovnice , kruške i ribizla “alla Sweet Thing”Voćni rižoto od borovnice , kruške i ribizla “alla Sweet Thing”

Sastojci za jednu osobu:

  • 4 dkg borovnice
  • 3 dkg ribizla
  • jedna kruška
  • 9 dkg riže
  • 7 dkg svježih listova bosiljka
  • 5 dkg svježih listova mente
  • jušna žlica livadnog meda
  • tri jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Oštrim nožem oko sredine kruške izrežemo u komadu tanki odrezak. Ostatak kruške izrežemo na kockice nešto manje nego zrno graška. Odrezak koji smo izrezali oko sredine kruške pržimo u manjoj plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju i listovima svježeg bosiljka po minutu i pol sa svake strane pa ga maknemo s izvora topline.

U drugoj tavi na vrelom maslinovom ulju prvu minutu pržimo komadiće kruške pa zatim ubacimo 9 dkg riže. Smanjimo vatru na srednje jako pa uz neprestano miješanje nakon tri minute ubacimo ribizla. I dalje konstantno miješamo pa nakon tri minute ubacimo   borovnicu. Sve ovo neprekidno miješamo na srednje jakoj vatri nekih pet minuta pa ubacimo svježe listove mente.

Nakon otprilike pet minuta dodamo jušnu žlicu meda , sve dobro izmiješamo pa dodajemo vode tek toliko da smjesa u loncu bude gusta , konstantno miješamo još nekih desetak minuta, pa kad vidimo da je riža kuhana “al dente” maknemo s izvora topline.

Budući da se ovo jelo jede hladno , na velikome ravnom tanjuru u okrugli kalup (ako nemate kalup, možete ga sami napraviti tako da od plastične boce u kojoj ste kupili vaš omiljeni napitak izrežete kao oblik kraće cijevi) velikom žlicom stavite naš rižoto te ga stavite 40 ak minuta u frižider da se ohladi. Krišku kruške koju ste izdvojeno pržili isto tako stavite u frižider.

Nakon četrdesetak minuta izvadite sve iz frižidera. Maknite kalup s riže, a na površinu našeg rižota stavite prženu krišku kruške, list bosiljka ili mente i par bobica ribizla ili borovnice. Ovo će vas jelo iznenaditi svojom bogatom aromom i   uravnoteženim miješanjem okusa borovnice, ribizla, meda i kruške… Dopustite Vašem nepcu i Vašoj mašti da nesmetano uživaju, odcijepite se od svega ostalog dok uživate u ovome jelu… Neka okusi koji vas tog trenutka okružuju budu cijeli Vaš svijet… Živjeli, dragi moji ljudi - Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini