GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti alla Rio

| Autor: The Outlaw Chef


Svatko od nas zna za sebe pa makar to bilo na sekundu ili dvije, ponekad u životu da je poseban i najbolji. A kao takav zaslužuje i svoje posebno i najbolje mjesto na kojemu može odmoriti i okrijepiti svoj duh...

Stojim na bijelom kamenom molu na otoku Veli Brijun, čekam brod pa da nakon par dana odem malo preko na kopno… i dok sunce prži svugdje naokolo i kamen na rivi čini još toplijim i bjelijim a more još modrijim i privlačnijim… zatvaram oči i zamišljam dugačku plažu odmah tu ispod Ria de Janeira u Južnoj Americi… i tu odmah preko puta plaže na nešto manje od kilometar i pol od obale vidim mali otočić s jednom palmom u sredini i dvije stijene djelomično obrasle nekakvim zelenkastim biljem okružen obalom od šarenih oblutaka… to je mjesto na kojem ja danas držim svoj duh… Ah, ke dobro… otvaram oči, i ponovo gledam kroz svoje smećkasto zlatne sunčane naočale u prekrasno modro Brijunsko more, vadim iz svoje crne kožne torbe svoju malu bilježnicu za skiciranje i nalivperom sa crnom tintom bilježim po papiru konture otoka iz vizije koju sam maloprije kreirao u svojem umu.

Spaghetti alla RioSpaghetti alla Rio

Praznine između crnih linija farbam flomasterima u boji koje također držim u torbi… za svaki slučaj kad ovako poludim… ovaj otok mi sad izgleda poput nekog jela… šareni šljunak na obali crtam i farbam kao cherry rajčicu, komadiće mladog luka, komadiće kruške i rotkvice, dok one dvije stijene obrasle raslinjem bilježim kao dva pileća krilca s nasjeckanim bučinim sjemenkama zapečenim sa jajem… listovi palme mogli bi biti listovi svježe mente… Lijepo je kad te sunce "opali" u glavu, jer sad znam da i danas kuham… Yhaaaa!

Spaghetti alla RioSpaghetti alla Rio

Sastojci za jednu štabelu osobu:

  • 2 pileća krilca
  • 5 rotkvica
  • 10-ak cherry pomidora
  • 5 svježih grančica ružmarina
  • 3 mlada luka
  • 1 kruška
  • 3 jušne žlice bučinih sjemenki
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • 15 dkg Spaghetti No 5
  • ½ pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • 8 dkg sira mozzarella
  • trećina čajne žličice friško samljevenog zelenog papra…

Priprema:

Oštrim nožem narežite krušku na kockice nešto veće nego zrno graška, mladi luk zajedno sa zelenim dijelom narežite na nešto deblje fetice, cherry pomidor razrežite na polovice, rotkvicu razrežite na četvrtine, usitnite bučine sjemenke na sitne dijelove - ja sam za to koristio tesarsku sjekiru koji sam prenamijenio kao sjekač za meso i povrće - ali ne morate biti toliko ludi kao ja - jednostavno uzmite nož i usitnite bučine sjemenke.

U manju zdjelicu stavite usitnjene bučine sjemenke i umutite ih vilicom s dva svježa jaja - trebat će Vam uskoro… Mozarellu narežite na nešto deblje fete… debljine malog prsta… U lonac s kipućom vodom i prstohvatom cvijeta morske soli ubacite četiri grančice ružmarina pa zatim krilca od pilića, nek se kuhaju 15 do 20 minuta u kipućoj vodi.

U plitkoj tavi na vrelo maslinovo ulje stavite: krušku na kockice, mladi luk, cherry pomidor i rotkvicu i pržite ih cca 7 minuta, ne više, nek sačuvaju svoju boju i svoje okuse, pa tavu zatim maknite s izvora topline. Nakon što ste skuhali pileća krilca u ružmarinu, izvadite ih iz vode pa ih prelijte sitno nasjeckanim sjemenkama buče i jajem koje ste izmutili u obližnjoj zdjelici. Tako prelivena krilca stavite zatim u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekih 5 do 7 minuta, nakon isteka opisanog vremena izvadite vaša krilca iz pećnice.

Slaganje tanjura:

Na velikome ravnom tanjuru u obliku ptičjeg gnijezda postavite povrće i krušku koje ste dinstali u plitkoj tavi. U sredinu toga gnijezda stavite spaghette koje ste kuhali pa ih prelijte maslinovim uljem i po njima pobacajte kockice nešto veće od velićine graška koje ste prvo nasjekli na deblje fete pa ste ih zatim oblikovali u kockice. Na te spaghette sa svake strane prislonite pileća krilca koja ste kuhali u ružmarinu pa ih zatim zapekli u pećnici premezana jajem i usitnjenim bućinim sjemenkama. Na vrh ove kreacije možete postaviti nekoliko listova sviježe mente. Čestitam! Dobili ste jelo koje ima oblik otočića sa palmom… baš kao neki otočić tu odmah preko puta beskonačnih piješčanih plaža u Riu de Janeiru… uživajte u okusima vlastitog otoka jušnih mora… dok ga jedete zatvorite oći i zamišljate da ste tamo dok vam eterika buće, kruške i rotkvice obuzima nepce… dobar vam tek dragi moji ljudi … Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater