GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Surfing zucchini

| Autor: The Outlaw Chef


Surfanje… za one koji to čine, to je nešto više od strasti , to je nešto više od stila življenja… to je konstanta proživljavanja čistih osjećaja izmiješanih sa životnom energijom koji padaju direkt na površinu duše i onda duša taj mix apsorbira u sebe.

Kliziti vodom na nekoj dasci koja pluta dok more može biti zlatno zeleno plave boje zahvaljujući energiji sunca, osjećati pod sobom energiju valova koja te pogoni i uzdiže a opet te može svakog časa pretvoriti u juneću pljeskavicu… Moć… kako nekom tko iskušava i hrani se ovakvom energijom napraviti dosljedan obrok za nepce i dušu? Kako?!

…pa evo, ovako: umjesto daske za surf uzimam tikvicu i razrezujem ju na pola, pa onda po njoj oštricom svojeg noža ostavljam svoj duhovni uzorak… Zatim uzimam trešnju, pomidor, divlju mentu, cvijet morske soli i maslinovo ulje i od njih pravim more okusa… dakle… let's PLAY! YHAAAAAAAAA!!!!

Surfing zucchiniSurfing zucchini

Sastojci za jednu osobu:

  • Pola tikvice
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • 4 manja pomidora
  • desetak zrelih trešnji
  • 7 listova svježe mente
  • pola glavice manjeg luka
  • trećina čajne žličice friško samljevenog zelenog papra
  • par grančica svježeg ružmarina
  • 4 dkg sira gorgonzole

Priprema:

Razrežite tikvicu uzdužno na pola, pa oštrim nožem napravite mrežasti uzorak po površini polovice koji ste rasjekli. U manju tavu sa zagrijanim maslinovim uljem i tri grančice ružmarina stavite peći gore opisanu polovicu tikvice. Prvo pržite polovicu na kojoj ste napravili mrežasti uzorak sve dok površina koja je izložena temperaturi ulja mjestimice ne požuti… cca 4 do 5 minuta, zatim okrenite tikvicu na drugu stranu i pržite ju nekih tri do pet minuta pa maknite s izvora topline.

U drugu manju tavu na vrelo maslinovo ulje stavite luk razrezan na tanke trakice, desetak trešnji razrezanih na polovice bez košćica, cca pet pomidora razrezanih na sitne komadiće, listove svježe mente razrezane na tanke trakice, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli i trećinu čajne žličice zelenog friško samljevenog papra. Sve ovo uz lagano ali konstantno miješanje pržite u tavi nekih 7 do 9 minuta dok smjesa u tavi ne postane kompaktna.

Na veliki ravan tanjur položite prženu tikvicu, pa velikom žlicom preko nje stavite našu "šalšu", po tikvici i šalši možete staviti i nekoliko komadića gorgonzole, čisto da malo pooštrite okus ovog jela, ali i ne morate - ovisi o vašem raspoloženju i guštima u kužini…. Dobar Vam tek dragi moji ljudi… vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater