KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Pogača od slanih srdela

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Srdela je plava riba bogata nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6, koje reguliraju količinu kolesterola u krvi i bitne su za očuvanje zdravog krvožilnog sustava. Uz maslinovo ulje, rajčice i crne masline na finoj prhkoj pogači ovo jelo nije samo zdravo već je i pravi gastronomski događaj. Za pripremu će trebati oko dva sata.

Sastojci za 6 osoba:

  • 200 g slanih srdela
  • 1 luk
  • 100 g pelati rajčica
  • 50 g crnih maslina
  • 250 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica sitno sjeckanog ružmarina

Priprema:

Na dasku za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto. Umiješano tijesto ostavimo na toplom mjestu da se diže otprilike 30-40 minuta.

Nakon toga tijesto izvadimo na dasku i dok ga premiješavamo dodamo 1 čajnu žličicu svježeg sitno sjeckanog ružmarina. Tako umiješano tijesto podijelimo na dva jednaka dijela.

U tavi na maslinovom ulju kratko popržimo luk i dodamo rajčicu pelati.

Posudu za pečenje namažemo maslinovim uljem te u nju stavimo jedan dio tijesta.

Po njemu poslažemo slane srdele, poprženi luk, rajčicu pelati i iskoštene masline. Začinimo sa malo maslinovog ulja te pokrijemo drugim dijelom tijesta.

Pogaču odozgo ukrasimo sa nekoliko fileta slanih srdela i maslina.

Stavimo peći u pećnicu na donju razinu, na 180°C oko 45 minuta.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter