GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Bonbon du Diable

| Autor: The Outlaw Chef


Zagledao sam se u stakleni bokal pun maslinasto zelenih šparuga. U njemu se nalaze lijepe sočne šparuge prošarane svjetlijom i tamnijom varijantom navedene boje.

Šparuge u bokalu stoje na tamno sivom šanku obasjane svježom hladno plavom svijetlošću led lampi… Da, to su šparuge. Radimo ih na jako puno načina, a svaki način ima svoje varijante… od juhe, rižota, fritadi, raznih salata pa do dodataka ribi ili nekakvom kopnenom mesnome pečenju. Sva ova jela koja sam nabrojao sada u svojem umu su slana jela. Podižem malo "mentalni ulog" i zapitam samoga sebe - mogu li od šparuga napraviti slatki desert?

Sekundu ili dvije jedrim po beskonačnom vakuumu svojeg psihodeličnog gastronomskog uma i pronalazim odgovore: "Mislim da mogu". U obzir kao dio igre uzimam Valhorna 100% kakaovac, i nešto što bi se s njime moglo sljubiti te povezati sa šparugom, a opet da nije nešto uobičajeno… Prvo mi pada na pamet ječam… ali se onda sjetim bijelog šampinjona… Dok je sirov, njegov slatkasto neutralan okus savršeno bi se sljubio i sa čokoladom i sa šparugom.

Sada imam dvije osnovne stvari: 100%-tni kakaovac i bijeli šampinjon. Postavljam si sljedeće pitanje: "Kako samu šparugu učiniti sočnijom i slađom, donekle joj smanjiti gorčinu, ali da ne ostane bez svojeg osnovnog okusa?"
…na ovo zadnje pitanje, moj mi psihodeličan gastronomski um odgovara tako što je zapljusnuo moje misli velikim zapjenjenim slatkasto ljepljivim valom od meda i narančinog soka… Dakle, to je odgovor. Da bih ukrotio gorkastu šparogu i pretvorio ju u desert, moram ju par minuta dinstati u soku od naranče i meda. Kakaovac stopostotni moram rastopiti na vodenoj pari s maslinovim uljem i dvije jušne žlice livadnog meda. Bijele šampinjone izrezati na srednje velike komade i ostaviti ih onako sirove, pa preliti dobivenom vrelom rastopljenom čokoladom i izmiješati sa šparogama koje su bile dinstane na medu i svježe iscijeđenom narančinom soku… dakle… 3,2,1… zakuhajmo… zaplovimo u nove gastronomske vode. I ne zaboravi dragi čitatelju: Tamo u dubini   vlastite podsvijesti , u zoni izvan komfora, gdje se umor duha i tijela pretvaraju u beskonačni mir, nerijetko možemo susresti Vraga… Vaš Outlaw.

Bonbon du DiableBonbon du Diable

Sastojci za dvije osobe:

  • 14 dkg Valhorna 100% kakaovca (ako i nemate nema veze, pa niste na mundijalu u kuhanju… kuhate iz vlastitog gušta…uzmite neku vama cjenovno ili po guštu prihvatljivu čokoladu)
  • 1 naranča
  • 15 dkg bijelog šampinjona
  • 20 dkg šparuga
  • 3 jušne žlice livadnog meda
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Razrežite čokoladu za kuhanje ili blok kakaovca na sitne i srednje velike komade i stavite ju u okruglu zdjelicu na lonac s vrelom vodom na minimalnoj temperaturi grijanja koja svojom parom topi čokoladu.

U tu čokoladu kad postane tekuća dodajte dvije žlice maslinovog ulja i dvije žlice livadnog meda… konstantno i lagano miješajte… Rukom iskidajte šparuge dok osjećate pod prstima mekani dio i stavite ih da se dinstaju dvije minute u kipućem soku od jedne iscijeđene naranče i jedne jušne žlice livadnog meda. Po isteku vremena maknite tavu s izvora topline.

Šampinjone oštrim nožem isjecite na srednje velike nepravilne komade. Posložite ih u mali okrugli kalup, pa ih zatim prelijte sa topljenom čokoladom koji ste u međuvremenu maknuli s izvora topline uz konstantno miješanje. Po tako prelivenim sirovim šampinjonima vrelom čokoladom u kalup dodajte komadiće šparuge dinstane u medu i soku naranče, pa i nju prelijte topljenom čokoladom.

Dodajte još jedan sloj nasjeckanih šampinjona koje ćete isto tako preliti topljenom čokoladom po njima, dodajte još komadića šparuga dinstanih u medu i narančinu soku, prelijte sve još jednom topljenom čokoladom a na vrh ovog čokoladnog deserta za dekoraciju stavite nekoliko vrhova svježe šparuge, pa prelijte površinu deserta sokom naranče i meda u kojem su se dinstale šparuge. Ostavite desert u frižideru jedan sat da očvrsne, i voila… vaš je desert spreman… uključite svoje nepce i uživajte analizirajući odnose među okusima dok putujete bezbrižno u dubinu i središte vašeg uma… uživajte igrajući se u životu… Živjeli!

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter