kuhajte s glasom istre

Recept dana: Piletina s gljivama u svijetlom umaku

| Autor: Glas Istre
Foto: Fini recepti

Foto: Fini recepti


Ime shiitake na japanskom znači "gljiva koja raste na Shii drvetu", a japanski su plemići bili uvjereni da zaustavlja starenje.

Sastojci:

  • pileća prsa, 600 g
  • shiitake gljive, 400 g
  • luk, 1 glavica
  • češnjak, 1 režanj
  • majčina dušica, 1/2 žličice sušene
  • bijelo vino, 120 ml suhog
  • maslac, 70 g
  • brašno, 20 g
  • povrtni temeljac, 500 ml
  • senf, 2 žličice
  • vrhnje za kuhanje, 250 ml
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar (svježe mljeveni)

Priprema:

Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, shiitake gljive na listiće, a luk nasjeckamo.

U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, dodamo piletinu, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Nakon 7-8 minuta dodamo sušenu majčinu dušicu i narezane gljive, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme u manji lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.

Zatim dodamo brašno i miješamo pjenjačom da se na stvore grudice.

Prije nego brašno dobije boju, stalno miješajući pjenjačom, polagano ulijemo juhu i vrhnje za kuhanje te i dalje miješajući, pričekamo da tekućina zavri.

Potom u tekućinu dodamo senf, promiješamo i dobiveni umak prelijemo u lonac s piletinom i gljivama, dobro izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter