(Foto: Fini recepti)
Krampogače, čvarkušice, čvarge…Imena su različita ali okus je isti: izvanredan. Pokušajte i Vi pripremiti ovo jednostavno domaće jelo, pogotovo ako se negdje u vašem hladnjaku nalazi hrpica domaćih čvaraka.
Sastojci:
Priprema:
U zdjelicu ulijemo 200 ml mlake vode, dodamo kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna, izmiješamo sastojke i ostavimo na toplom mjestu da se digne.
Zatim, u zdjelu prosijemo brašno, dodamo žličicu soli, malo popaprimo, dodamo pjenicu, svinjsku mast, sjeckane čvarke, te sve zajedno izmijesimo u jednolično tijesto.
Zatim tijesto malo pobrašnimo, pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže, po prilici jedan sat.
Potom tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, izvaljamo na debljinu nešto manje od jednog centimetra, te okruglim modelom za kolače (ili čašom) istisnemo krugove, te ih u razmaku od dva centimetra, složimo u lim na papir za pečenje. Tako pripremljene pogačice od čvaraka pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se dižu još 20-ak minuta.
U zdjelicu stavimo žutanjak, dodamo mlijeko, umutimo sastojke, dobivenom smjesom premažemo pogačice i stavimo ih peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, 20-ak minuta.
(Izvor: Fini recepti)