VIŠE OD ODMORA

KUĆE ZA ODMOR NE POSTOJE SAMO U ISTRI: Ovo je "Međimurski ceker", vila kojoj more ni ne treba!

Neopterećenost kojom su 2012. godine kupili staru kuću, današnji "Međimurski ceker", omogućila joj je, kaže vlasnica Nikolina Novinić, da pronađe svoj životni poziv. Domaćini uvijek ističu da je kuća kupila njih, a ne oni nju. Bila je to, kažu, ljubav na prvi pogled. Kuća se nalazila u blizini obiteljske vikendice i zračila "neopisivo kreativnom energijom", doslovce ih je prizvala

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


"Splet okolnosti uslijed kojih smo kupili zapuštenu kuću na Klarinom bregu i stvorili 'Međimurski ceker' zaista je nevjerojatan i s odmakom od osam godina možemo reći da smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, s vizijom koju i danas, puni energije, realiziramo. A tek smo na početku", kaže nam u uvodu naše ovotjedne priče o uspješnim primjerima obiteljskog smještaja i objektima koji svojim gostima pružaju više od odmora, Nikolina Novinić, vlasnica bajkovite kuće za odmor koja se nalazi u Svetom Martinu na Muri u Međimurju.

Kuća za odmor "Međimurski ceker"

Neopterećenost kojom su 2012. godine kupili staru kuću, današnji 'Međimurski ceker', omogućila joj je, kaže, da pronađe svoj životni poziv, nakon čega se sve nadograđivalo vrlo jednostavno i prirodno. Domaćini uvijek ističu kako je kuća kupila njih, a ne oni nju. Bila je to, kažu, ljubav na prvi pogled. Kuća se nalazila u blizini obiteljske vikendice i zračila "neopisivo kreativnom energijom", doslovce ih je prizvala, kaže Nikolina.

Zagreb bye bye

Uživali su renovirajući je tri godine i nakon prvih gostiju Nikolina je znala da je to to, odnosno da njihova poslovna budućnost leži u turizmu.

"Zalogaj koji smo odlučili zagristi bio je financijski zahtjevan, vrijednosti koje komuniciramo traže od nas stalno ulaganje u kvalitetu sadržaja i brigu o svakom detalju priče o 'Cekeru'. Biti domaćin kuće za odmor velika je čast. Život je danas izazovan i pun stresnih situacija, a mi ljudima pružamo odmak od užurbanog načina života, potičemo ih na brigu o sebi i omogućavamo im da stvore nezaboravne uspomene s kojima se lakše vratiti u stresnu svakodnevicu. Posao i obiteljski život svakodnevno nam se isprepliću jer priča koju gradimo s 'Cekerom' smo zapravo mi i naš životni stil", otkriva naša sugovornica.

Kuća za odmor "Međimurski ceker"

Prve goste primili su 2015. godine tijekom Nikolinine prve trudnoće. Kako je obiteljska iznajmljivačka priča brzo rasla, odlučili su život u Zagrebu zamijeniti mnogo mirnijim u Međimurju. Danas, kaže, s njima goste dočekuju i njihove dvije djevojčice koje već razumiju da nakon što lijepo urede kuću i dvorište, uvijek dođu neki novi nasmijani ljudi koji se jako vesele boravku na Klarinom bregu, što onda i njih veseli.

Šuma i priroda

"Od početka njegujemo dvije vrijednosti u odnosu s gostima, a to su iskrenost i dosljednost. Svi oni znaju da se dajemo svim srcem i to su vrlo brzo počeli nagrađivati. Zbog toga nam se mnogi od njih vole vraćati, a danas velik dio rezervacija stiže upravo putem usmenih preporuka. Druga stvar koja nosi faktor iznenađenja jest to što nismo kuću uređivali po principu 'ključ u ruke', već sadržaje nadograđujemo na temelju potreba naših gostiju. Svaki novi dolazak garancija je da će ih dočekati bolje i više. Na taj način rastemo s njima i to im pruža atmosferu doma izvan doma", kaže Nikolina Novinić.

Kuća za odmor "Međimurski ceker"

Uspjeh je, dodaje, uvijek sinergija više faktora, a u "Cekeru" je to pristup uređenju i pripremi objekta za goste na isti način kako bi ga pripremali i za svoju obitelj, s maksimalnom posvećenošću. Gosti to prepoznaju i cijene. Zbog toga su i dobitnici Booking Traveller Review Award s maksimalnom ocjenom 10 od 10, pet godina za redom, a Nikolina je 2017. proglašena najboljim privatnim iznajmljivačem Međimurske županije. Specifičnost kuće je i njezina lokacija; okruženi su šumom i netaknutom prirodom, do njih se dolazi poljskim putem. Želja im je maksimalno zadržati intimu lokacije i sinergiju s prirodom koja mnogo znači i gostima, ali, kako kaže, i srnama i ostalim životinjama koje vole vrijeme provoditi na njihovom imanju.

Za dušu i tijelo

"Priču smo razvijali tako da dolazak u 'Ceker' gostima zaista bude odmor za dušu i tijelo", otkriva nam Nikolina Novinić. Njezin suprug Zlatko još uvijek radi kao brand manager, a ona je vrlo brzo shvatila da će se potpuno posvetiti turizmu. Iskrenost i dosljednost koje njeguju u poslovanju, vrijednosti su koje su brzo doprle do gostiju, ali i do kolega iznajmljivača koji su se u počecima vlastitog poslovanja često oslanjali na njezin savjet. Stoga je s obrtom za savjetovanje i edukaciju privatnih iznajmljivača "Destinova" formalno nastavila posao koji korijenje ima u počecima razvoja "Međimurskog cekera". Bavi se savjetovanjem i edukacijama poduzetnika u turizmu te marketingom i brandiranjem u turizmu, a supružnici su nedavno otvorili i vlastiti OPG, kako bi već postojeće vinograde i voćnjake pretočili u nove proizvode za svoje goste, kroz ekološku odnosno biodinamičku proizvodnju. Cilj im je, kaže, u narednim godinama rasti i intenzivnije nadograđivati sadržaj.

"Međimurje posljednjih godina jako turistički raste, prepoznaju ga i strani, a i domaći gosti. Stranci nam uvijek tepaju da smo Toskana u malom", kaže Nikolina.

Kuća za odmor "Međimurski ceker"

"Imamo čistu prirodu i predivan krajolik, a enogastronomska scena svake godine letvicu postavlja sve više. U posljednjih godinu dana Međimurje se prilično glasno ucrtalo na turističku kartu Hrvatske pa smo tako na posljednjim Danima Hrvatskog turizma proglašeni najboljom kontinentalnom destinacijom. Sukladno tome i potražnja raste, pogotovo u obiteljskom smještaju, pa uz potražnju za krevetom više svjedočimo i ubrzanom rastu ponude u destinaciji", otkriva nam.

Kuća za odmor "Međimurski ceker"

Uz izuzetak prošlogodišnje ljetne sezone kada su mjere bile opuštene, od početka pandemije radili su isključivo s domaćim gostima, i to u prilično povećanom obujmu u usporedbi s godinom ranije. Razlog tome je što su njihovi sadržaji aktivni tijekom cijele godine, kontinentalni turizam događa se 365 dana u godini, a priču s njihovom kućom za odmor kreirali su da bude atraktivna tijekom sva četiri godišnja doba i bez obzira na vremenske uvjete i okolne sadržaje. S druge strane, od početka iznajmljivanja surađuju s lokalnim proizvođačima i ponuđačima kvalitetnih sadržaja, uz pomoću kojih gostima kreiraju usluge koje odgovaraju na sve njihove zahtjeve.

"Bitno nam je omogućiti im odmor za dušu i tijelo", poručuje vlasnica "Međimurskog cekera".

Ceker kao sinonim za toplo srce i pun želudac

Danas se u Međimurju, otkriva nam Nikolina Novinić, može fantastično jesti, a vina su sve prepoznatljivija i zavodljivija. Dobitnici su prestižnih nagrada za razvoj održive destinacije, najviše Decantera u Hrvatskoj 2020. godine, dio su prekograničnog Rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav proglašenog od UNESCO-a, dom Rudolfa Steinera, idealna destinacija za aktivni odmor i adrenalinske aktivnosti i mnogo toga drugoga. Oduvijek su poznati i po uređenosti vrtova i okućnica, a Međimurci su, kaže, i jako dobri domaćini, te se uvijek potrude da se pozdravite uz toplo srce i pun želudac. I upravo je u tome simbolika riječi ceker u nazivu kuće za odmor...

"Međimurski ceker sinonim je za odmor, dobre emocije, ljepotu, toplo srce i pun želudac u zelenom Međimurju gdje ćete otkriti sebe u netaknutoj prirodi brežuljkastoga gornjeg Međimurja, a sve to povezano u jednoj priči, na jednom posebnom bregu", zaključuje Nikolina Novinić.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter