VIKENDICA

BICIKLISTIČKA STAZA PET IZVORA ĆIĆARIJE: Na 25 kilometara dugoj stazi moguće je piti vodu s pet izvora

Staza je namijenjena svima koji vole biciklirati prirodom. Većim djelom vodi lokalnim asfaltiranim cesticama kroz guste šume, krajolike s prekrasnim vidicima i idilična mjesta Ćićarije kao što su Klenovšćak, Prapoće, Podgaće, Lanišće, Račja Vas, Rašpor, Trstenik i Brest pod Žbevnicom

| Autor: Enes SEFERAGIĆ ENKI


"Ruralni turizam donosi novu kvalitetu ukupnog hrvatskog turizma kroz obogaćivanje ponude i mogućnosti za produljenje turističke sezone. Vjerujem kako ćemo danas potaknuti mnoge da istraže ruralnu Hrvatsku i dožive domaće," poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac govoreći o promotivnoj kampanji "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!", koju zajednički provode Ministarstvo turizma i HTZ. Cilj je dodatno približiti raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija, a ova se kampanja odvija i online i offline kanalima komunikacija te kroz društvene mreže Croatia Full of Life uz oznake #RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće.

Ćićska tekstura vode

A Istra, iako prostorno mala, krije u sebi veliko i raznoliko bogatstvo, pogotovo u svojoj unutrašnjosti. Biciklistička staza Pet izvora Ćićarije jedan je od manje poznatih, ali vrlo zanimljivih ruralnih itinerara. Osmislio ga je za svoje goste Adrijano Ivančić, kako bi privukao što više rekreativaca i zaljubljenika u bicikliranje po prekrasnoj Ćićariji. A ima ih! Staza je namijenjena svima koji vole biciklirati prirodom. Većim djelom vodi lokalnim asfaltiranim cesticama kroz guste šume, krajolike s prekrasnim vidicima i idilična mjesta Ćićarije kao što su Klenovšćak, Prapoće, Podgaće, Lanišće, Račja Vas, Rašpor, Trstenik i Brest pod Žbevnicom.

Jedan od pet izvora, onaj u Prapoću (Snimio Enes Seferagić)

Tu posebno vrijedi spomenuti da se s omanjeg parkinga istočno od Bresta može, bude li snage i kondicije, odvesti biciklom i na Žbevnicu, najzapadniji vrh Istre i Hrvatske viši od 1.000 metara, točnije 1.014 metara. Ili do vrha propješačiti za pola sata ili nešto više. Ne visine radi, pa ni položaja najzapadnijeg tisućnjaka u Hrvatskoj, već zato jer je Žbevnica jedna od onih planina s čijeg se vrha pružaju spektakularni pogledi od kojih doslovno zastaje dah! U ovo doba godine preporuča se uspon rano ujutro ili predvečer - neka to bude dodatni cilj nakon jutarnje vožnje. Dočekati zalazak sunca na vrhu Žbevnice jedinstven je doživljaj.

Kad je o stazi Pet izvora Ćićarije riječ, na njoj se zaista i mogu vidjeti - pet izvora, doduše uređena i u kućicama, ali sa živom vodom, vodom koja je prošla svoj kompletan hidrološki ciklus te, kažu znalci, ne samo da je za piće, ona je i za jelo jer to je voda s okusom, mirisom i nekom svojom "ćićskom teksturom". Svi koji ponesu praznu bocu, doma mogu odnijeti i koju litru ove posebne vode. Savjet više - ne pakirajte je u plastične boce, ponesite bar koju staklenu, ili pijte na izvoru, posebice u Brestu.

Kušači izvorske vode

Sama staza najvećim je dijelom asfaltirana i nije prezahtjevna, mogu na nju poći i obitelji s djecom starijom od desetak godina. Dužina staze je 25 kilometara, a visinska razlika koju treba savladati 480 metara. Ništa strašno! Mješovita je to vožnja, s malo uzbrdica, malo nizbrdica pa opet tako. Usponi su kratki i nezahtjevni, a nakon uspona slijedi spust na ravni dio staze, i tako nekoliko puta. Potrebno vrijeme vožnje, oko dva sata, ali i malo dulje računate li da ćete jednostavno zastajkivati, uživati u prekrasnim panoramama, mjestima i netaknutoj prirodi Ćićarije te stati kraj svakog od pet izvora po kojima je staza i dobila ime i možda postati mali "vodommelijer" ili kako se to ovdje kaže, kušač pitke izvorske vode kojima Ćićarija obiluje.

Pred kućom Ivančić - početak i kraj staze, ali i smještaj te servis bicikala

Polazna točka je iz zaseoka Černehi ispred kuće obitelji Ivančić odakle se vozi za Brest pod Žbevnicom i prvog izvora pitke vode koja dolazi sa Žbevnice. Nastavlja se dalje do Klenovšćaka i spušta idiličnom cestom u dolinu, prvo u predivno Prapoče, pa u bajkovito Podgaće te se i u tim mjestima obavezno- pije voda. Od Podgaća do centra općine Lanišće samo je još dva kilometra, a iz Lanišća slijedi uspon do Račje Vasi. Taj je izvor zaključan, ali ništa zato, otključat će ga bilo tko od mještana jer svi imaju ključ. Dalje se nastavlja ravnom cestom kroz Rašpor koji će vrlo brzo biti još jedna od važnih destinacija za posjet - nekadašnjem Rašporskom kapetanatu.

Do Trstenika je lagani uspon, a tu je možda i najljepši izvor. Treba sići s ceste kakvih 300 metara i na prekrasnoj livadi uz baru prepunu Lopoča kada su u cvatu zastati i uživati. Mada izvor nije na samoj cesti, nije ga teško naći. Kraj prve kuće na ulazu u selo skrene se desno, prema postavljenom putokazu, iz Trstenika se makadamskom cestom spusti u Klenovšćak, i to je praktički pa polazišna točka, odnosno obiteljsko imanje Ivančić gdje se može naći i ugodan smještaj u dvokrevetnim sobama. Tu je biciklistima na raspolaganju i mala radionica za brze i jednostavne popravke bicikala (stanica za popravak, kompresor, alati, rezervne zračnice i dr.).

Jela od divljači u konobi otvorenoj 1902.

Osim za bicikliranje, staza je idealna za hodanje, nordijsko hodanje, hodanje na skijama kada ima snijega (a na skijama s kotačićima kad ga nema), pa i za trčanje. A na kraju dana prepunog doživljaja topla preporuka je konoba "Lovac" u gotovo usnulim Jelovicama gdje nude mnogobrojna jela, ali prvenstveno s divljači spremanoj na tradicionalan istarski način. Konoba je, što će mnoge iznenaditi, otvorena još davne 1902. godine, a otvorio ju je pradjed današnjeg vlasnika Draženka Čendaka. Jer, ako niste znali, ta naša stara ćićska cesta nekada je bila glavni prometni pravac koji je vodio od Rijeke prema Trstu.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini