popularizacija znanosti

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljen program Europske noći istraživača

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli voditelj je projekta Europska noć istraživača čiji su program na današnjoj konferenciji za medije u zgradi Rektorata najavili predstavnici organizatora, a to su Filozofski fakultet i Fakultet prirodnih znanosti.

Sadržaj programa koji će se održati ovaj petak, 30. rujna, predstavili su voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte te voditeljica projekta Europske noći istraživača Ivona Peternel, u ime Filozofskog fakulteta Samanta Milotić Bančić i Matija Jelača te Moira Buršić i Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti.

Buršić i Iveša najavili su edukativne interaktivne radionice koje će obuhvatiti široki spektar aktualnih problema nastalih uslijed globalnih klimatskih promjena, ali s naglaskom na lokalne, istarske teme turizma i ribarskog sektora te prezentaciju istraživačkih tehnika. Voditelj aktivnosti je Neven Iveša.

Jezikoslovci i kroatisti održat će okrugli stol na temu Paradoks pojma "čistoća", a voditeljica ove aktivnosti je Blaženka Martinović. U radionice i rasprave moći će se uključiti učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, kao i svi zainteresirani građani. Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Europske noći istraživača je između ostaloga i otvaranje Sveučilišta građanima koji su pozvani da prate programe u petak od 17 do 20 sati na dvije lokacije, a to su Studentski trg i Stanica 50 (FET).

U Puli su dosad provedene predaktivnosti kroz radionice znanstvenika u Osnovnoj školi Monte Zaro, Gimnaziji Pula i Medicinskoj školi Pula. Europska noć istraživača koja se održava zadnji petak u rujnu diljem Europe s ciljem popularizacije znanosti, projekt je financiran sredstvima Europske unije, a ove se godine vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of