JEŽENJ: NA DANAŠNJI DAN 16. TRAVNJA 1812. ROĐEN JE JURAJ DOBRILA, BISKUP I NARODNI PREPORODITELJ

Skromno sjećanje na velikana Jurja Dobrilu


Na današnji dan, 16. travnja 1812., u Velom Ježenju rođen je Juraj Dobrila, biskup i narodni preporoditelj, o kojem smo pisali u današnjem broju Glasa Istre. Mnogi smatraju kako je biskup Dobrila jedna od značajnijih, ako ne i najznačajnija osoba u istarskoj povijesti.

Obično kada se radi o obljetnicama rođenja ili smrti takvih osoba u naše dopisništvo redovito stižu pozivi za praćenje komemoracije ili nekog prigodnog programa kojim se javno obilježava sjećanje na značaj takve osobe. Jučer, na Dobrilin rođendan, ništa. Nismo dobili nikakav poziv niti bilo kakvu obavijest da se u Velom Ježenju događa bilo što vezano uz Dobrilin rođendan.

Položeno cvijeće pred spomenik

Uputivši se do njegove rodne kuće i spomenika pred njom, također ništa posebno ne ukazuje da je danas obljetnica njegova rođenja. Međutim, žena koja je čistila oko njegove rodne kuće rekla mi je kako će se ipak nešto održati, ali tek poslijepodne. Ova se njena vijest pokazala točnom, jer je u organizaciji Župe Sveta Lucija Pazinska i Bratovštine "Hrvatska Istra" u nedjelju u crkvi sv. Lucije održana misa zahvalnica biskupu Dobrili u čast. Uz to danas je prijepodne u osnovnoj školi u Tinjanu Maja Polić održala predavanje o biskupu Dobrili. U Pazinskom kolegiju Polić je zajedno s Aleksandrom Golubović održala predavanje "Frane Petrić: suvremenost, antropologija, povijest", a na večer je u prostorima Bratovštine "Hrvatska Istra" održala predavanje "Juraj Dobrila-istarski biskup, dobročinitelj i znameniti preporoditelj istarskih Hrvata". Prije toga položeno je cvijeće pred Dobrilin spomenik u Ježenju, a potom je za razgledavanje otvorena spomen izložba u njegovoj rodnoj kući.

Pred Dobrilinom je rodnom kućom 2014., u čast 202. obljetnice njegova rođenja postavljen reljef koji je izradio Dubravko Radman. Kameni blok u kojem je isklesan dar je Dorijana Brenka, a kameno postolje Đenija Ujčića iz obližnjeg sela Munci. Iduće 2015. godine na poticaj predsjednika Istarskog književnog društva "Juraj Dobrila", Mladena Juvenala Milohanića položeno je cvijeće pred Dobrilinu rodnu kuću, a tom smo prilikom razgovarali kako bi obilježavanje Dobrilina rođenja trebalo postati događaj od javnog značaja, da bi potom spomen na Dobrilu obilježavala samo župa Sveta Lucija Pazinska.

Dobrila zavređuje javnu komemoraciju

To je doista lijepa gesta kojom župljani male župe iz koje je potekao jedna od najvećih Istrana čuvaju sjećanje na njega. Međutim, Dobrilino je djelo i naslijeđe toliko veliko i bezvremeno da sjećanje na njega ne bi smjelo ostati vezano samo za prostor jedne male župe. Juraj Dobrila zavređuje javnu komemoraciju kojom se javnost stalno mora podsjećati na njegovo djelovanje i ogromne zasluge na razvoju i očuvanju nacionalne svijesti hrvatskog puka u Istri. Stoga su nastojanja župljana Svete Lucije Pazinske izuzetno važna, ali nikako na tomu ne bi trebalo ostati, jer kada se kroz godinu javno sjećamo mnogih značajnih povijesnih osoba, zašto se svake godine 16. travnja u velikom broju ne bi sastajali pred Dobrilinom kućom i naraštajima prenosili činjenice o njegovom velikom djelu koje je u velikoj mjeri utjecalo i na naše dane. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini