NA ŽELJEZNIČKOM KOLODVORU

FOTO / NA STANICI U PULI Puljani se svijećama i dirljivim porukama opraštaju od Đorđa Balaševića: MIRNO TI MORE PANONSKI MORNARU

| Autor: Tea TIDIĆ


Odlazak glazbenika koji je svojim stihovima dopro do srca mnogih generacija, Đorđa Balaševića, duboko je ganuo i potresao mnoge koji su uz njegove pjesme odrasli te su im upravo stihovi Panonskog mornara obilježili brojne životne trenutke.

Na prvom peronu pulskog željezničkog kolodvora, već su jučer, nakon objave vijesti o smrti popularnog vojvođanskog kantautora i pjesnika, štovatelji njegova opusa zapalili svijeće, te uz cvijeće i pokoju rakijicu odali počast ovom glazbenom velikanu, a i tijekom današnjeg dana sve je veći broj zapaljenih svijeća na tom mjestu.

"Mirno ti more Panonski mornaru", jedna je od poruka koje su fanovi napisali Đorđu Balaševiću, simbolično izabravši mjesto za oproštaj.

Doduše, Balašević je pjevao o autobusnoj stanici, u dobro znanoj "Oprosti mi Katrin", a teško je riječima parirati ovom velikom pjesniku koji je uvijek znao lijepo život sročiti i vjerno, često i vrlo romantičarski, ga jedinstvenim rukopisom opisati u stihu, stoga je možda ponajbolje citirati jedan od tisuća sjajnih stihova Panonskog mornara…

"Na stanici u Puli pod vrelim suncem leta

Sam čekao autobus i svirao gitaru

Tad sela je kraj mene i pitala dal smeta

I znam li dobar hotel u Rovinju il Vrsaru..."

Balašević je u zadnjih 20-ak godina više puta nastupio u Puli, i to u Areni, u Domu sportova, Istarskom narodnom kazalištu i na Kaštelu, kao i na Brijunima, gdje je bio gost Kazališta Ulysses.

Uoči svog zadnjeg koncerta u Puli, rekao je: "Pula mi je uvijek bila važna… Daj Bože da bude kao i uvijek, jer je uvijek bilo fantastično!".

Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

U spomen Đorđe Balašević na pulskom željezničkom  kolodvoru zapalili su svijeće, 20.02.2021., snimila  Sanja Castelicchio

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini