POVRATAK PANONSKOG MORNARA

ĐORĐE BALAŠEVIĆ PONOVNO NAPUNIO ARENU: "Doći u Pulu, kod svojih, to nema cijenu. ISTRIJANI, NA ISTOJ SMO STRANI!"

| Autor: Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ


Bilo je u subotu nekih pjesama na repertoaru koje Balašević nije želio zaobići, kao što su "Boža zvani Pub" ili "D mol" te raznih skladbi kroz koje se ovaj popularni kantautor prisjetio svog života, svojih ljubavi, prijatelja ili obitelji, na pozornici koja je uređena da izgleda kao neka ljetna terasa sa određenim starogradskim šarmom. U toj priči Pula ima posebno mjesto, ne samo u "Odlazi cirkus", nego i u prilagođenoj verziji "Bele lađe"

Đorđe Balašević vratio se u pulsku Arenu nakon tri godine i opet bio jednako uspješan. Prepuna Arena željna hitova dočekala je u subotu navečer Panonskog mornara koji je ovaj put stigao pojačan mnogobrojnim orkestrom i publici dao priliku da uživa u emocijama njegovih pjesama, kao što je to uvijek do sada bilo u Puli za koju je, prije dolaska u najveći istarski grad, rekao da mu je uvijek bila važna.

Balašević je došao u Pulu da nastavi tamo gdje su zadnji put stali, objasnio je na početku, te pojasnio da je razlog što je prošlo samo tri godine od njegovog posljednjeg ovdašnjeg nastupa, a prije onog pet, što ne zna što će s njim biti za pet godina.

- Istrijani, na istoj smo strani. Kad napravimo stranku, rasturit ćemo, bio je jedan od Balaševićevih komplimenata domaćinima.

Publika odasvud

Publika je i ovoga put došla odasvud – iz Sarajeva, Travnika, Čakovca i tko zna sve odakle. Razlika u odnosu na prethodne koncerte je što je na ovome naglasak bio na bržim stvarima, iako nisu izostale njegove balade. Nije izostalo ni njegovo pričanje između skoro svake pjesme, sipanje viceva i anegdota, ponešto improvizirano, većinom pripremljeno. To je jedan od načina na koji se Balašević uvlači publici pod kožu i to je nešto što njegovi fanovi očekuju, bez toga je teško zamisliti njegove nastupe.

Ipak, glavna je pjesma, a Balašević i prijatelji natjerali su publiku da zapleše čardaš i glasno zapjeva njegove sentiše pa je bilo i suza u publici. Za "Neke nove klince" valjalo se dobro pripremiti, budući da su mali plišani zečevi još prije te pjesme počeli letjeti prema bini. Kad je krenula sama pjesma, Balašević i ekipa bili su spremni – ispalili su plišane zečeve, bijele i drugih boja, u publiku. Na njegovom koncertu prije 20-ak godina u Areni Balašević se rasplakao kad je dobio malog zeca na binu, sada je to već postalo dio rituala koji je unaprijeđen i, kao što se preksinoć vidjelo, moderniziran. Ti topovi poslužili su za još štošta, primjerice za ispaljivanje konfeta za vrijeme izvedbe "Ringišpila" ili malo kasnije majica.

- Doći večeras u Pulu, kod svojih, to nema cijenu, kazao je Balašević koji se prisjetio pokojnih Boška Obradovića i Serđa Blažića Đosera.

- Prošlo je vrijeme paklenih pjevača, takvih više nema, rekao je preksinoć. Sjetio se i svog prvog nastupa u Domu sportova "Mate Parlov" koji se tada još zvao Dom mladosti i kada ih je slab odaziv publike („samo“ tisuću ljudi na koncertu) natjerao da zamalo otkažu nastup dok se Balašević nije susreo s jednim rudarom iz Labina. Njemu i svim rudarima iz danas zatvorenog rudnika posvetio je sinoć jednu pjesmu.

Kakva je bila atmosfera na koncertu, pogledajte u našoj velikoj foto galeriji koju su snimili Neven Lazarević i Damir Bošnjak.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini