ODLAZAK LEGENDE

BALAŠEVIĆ UOČI SVOG ZADNJEG KONCERTA U PULI: "Pula mi je uvijek bila važna… Daj Bože da bude kao i uvijek, jer je uvijek bilo fantastično!"

| Autor: Mladen RADIĆ
Cropix

Cropix


 Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u Kliničkom centru Vojvodina javila je jučer kasno poslijepodne Radio Televizija Srbije. Balašević je imao 67 godina, a prema pisanju medija prije tri dana je primljen u bolnicu radi upale pluća izazvane Covidom 19. Prije nekoliko dana izvor blizak obitelji otkrio je da se kantautor osjeća dobro i da se šali s liječnicima. Nažalost, stanje mu se iznenada pogoršalo te je preminuo, a ta je tužna vijest iskreno i duboko pogodila njegovu brojnu publiku diljem regije.

Đorđe Balašević je svoj status jedne od najvećih legendi regionalne pop scene potvrđivao cijelog svog života. Zapravo, ako treba biti iskren, reći ćemo da nije imao što "potvrđivati" – jednostavno bi najavio svoj koncert i pulska Arena bi se napunila.

Pulska publika ga je obožavala '70-ih i '80-ih, a ta ljubav ne samo da nije zamrla, nego kao i da se pojačala u zadnjih 20 godina kada se Balašević vraćao u Pulu: prvo nakratko u Dom sportova i onda u velikom stilu u Vespazijanov amfiteatar 2001. kada je tadašnji glazbeni kritičar Glasa Istre Dražen Dobrila njegov koncert u naslovu opisao kao "Povratak gladijatora". Uostalom, kako da ga Pula ne voli kada ju je spomenuo u svojem hitu "Oprosti mi, Katrin" koja započinje legendarnim stihom "Na stanici u Puli...".

Vratio se nakon burnih '90-ih u Pulu, u Arenu, koja je te ljetne večeri ključala emocijama, a ako je netko znao publiku uroniti u svoju rijeku emocija, onda je to bio on. A, na koncertima je uvijek bio smiren, lagano nasmiješen, u majici i trapericama. Jednostavno, Đole je bio Đole, jedan i jedini, kantautor posebne karizme koji je kroz stihove i note svojih pjesama širio ljubav i dobro raspoloženje. Pulsku Arenu svaki put bi začarao nekom čudnom vibrom i natjerao publiku da uživa. I nije da mu se žurilo. Tri, četiri sata svirke (ili više), što je to bilo za njega. Malo pjesme, malo anegdota i viceva i bio je to njegov show u kojem bi dao sebe, a publika je to prepoznavala.

Možda je njegova panonska smirenost nekako odgovarala upravo istarskom mentalitetu, možda su upravo njegove antišovinističke poruke baš tu na Poluotoku našle plodno tlo ili je možda nešto u toj Areni i blizini mora da odašilje dobre signale do srca i umova ljudi. Balašević bi svojim šansonama lako prodro do obožavatelja iz Istre, ali i onih koji su koncerte pohodili iz Hrvatske i cijele bivše države.

Nije se dao, u Puli je u zadnjih 20-ak godina više puta nastupio: u Areni, u Domu sportova, Istarskom narodnom kazalištu, na Kaštelu. Bio je i gost brijunskog Kazališta Ulysses. Kao da je znao da mora iskoristiti što više od života i biti sa svojim prijateljima i svojom publikom.

Uoči svog zadnjeg koncerta u Puli, rekao je: "Pula mi je uvijek bila važna… Daj Bože da bude kao i uvijek, jer je uvijek bilo fantastično!".

Nakon što je te večeri u kolovozu 2019. još jednom "otišao cirkus" je li itko mogao pretpostaviti da se više neće vratiti?

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater