NOVINARKA GLASA ISTRE U GLAVNOM GRADU VELIKE BRITANIJE

AKO JE NEŠTO U LONDONU POSTALO PASSÉ TEMA, ONDA SU TO KIŠA I BREXIT. Velikoj Britaniji smije se cijeli svijet, a smiju se, iako puno prigušenije i s dozom gorčine u očima, i oni sami sebi

| Autor: Chiara BILIĆ

U ovom, agoničnom stadiju loših političkih odluka za zemlju industrijske revolucije, Brexit je predmet ironičnih komentara, ciničnih šala. Krajnje ozbiljan proces s možebitnim kudikamo ozbiljnijim posljedicama, nitko više ne shvaća ozbiljno

 

Vijest da je kraljica Elizabeta prestala nositi pravo krzno zaslužila je u srijedu veliku naslovnicu u britanskom dnevniku, neki će reći žutilu, The Sun. Naslov "God save fur queen", dočekao je Britance ujutro na svim kioscima Ujedinjenog kraljevstva. Na petoj stranici istog lista tekst "Fur play to you ma'am!", posebno ističe da kraljičinu odluku pozdravljaju sve udruge za zaštitu životinja. Članak ima nekoliko fotografija kraljice u raznoraznim krznenim odjevnim kombinacijama, a u posebnom se okviru analiziraju i modni ukusi ostalih članova kraljevske obitelji. Urednik The Suna je na naslovnicu ugurao i američku glumicu Angelinu Jolie u polugolom izdanju koja lamentira okolo i uokolo bivšeg supruga Brada Pitta i mnoštvo prirodno začete i posvojene djece, odnosno sprege jednog i drugog te cijelog niza okolnosti zbog kojih ne može otići živjeti izvan SAD-a.

Malo ozbiljniji The Guardian istog dana na naslovnici ima britansku glumicu Emmu Watson. Povod je Dan samaca, a Watson je zahvaljujući velikom interesu medija oko te teme uspjela ne samo izraziti zadovoljstvo svojim ljubavnim statusom, već i patentirati paradoksalni izraz "self-partnered" (biti u odnosu sa samim sobom). Puno više prostora dobila je vijest da je javnost zgrožena predsjednikom Donjeg doma britanskog parlamenta, konzervativcem Jacobom Rees-Moggom zbog njegovih nepromišljenih izjava o žrtvama požara u londonskom tornju Grenfell, za koje je procijenio da im nedostaje zdrave pameti jer su poslušale upute vatrogasaca da ostanu u gorućem tornju. 

Ubojstvo i referendum

Malo je bilo onih koji su u londonskoj podzemnoj željeznici iscrpno, od korice do korice, čitali Guardian krateći vrijeme putovanja s jednog kraja grada na drugi. Britanci nisu gladni nacionalne politike. Nekolicina koja je izdvojila dvije funte i isto toliko penija, već je letimičnim pogledom na šestu stranicu renomiranog dnevnika izvrnula očima i uhvatila se objeručke za glavu. S nje im maše šef laburista Jeremy Corbyn. Čini da im je od njega neugodno, brzo okreću list papira, možda puštajući članak naslovljen "Bit ću u potpunosti drugačiji premijer od Johnsona", za neku drugu priliku, pauzu ili predah na kraju dana, kada će mu se moći posvetiti malo pažljivije. Ali malo vjerojatno.

Ako je nešto u Londonu postalo passé tema, onda su to kiša i Brexit. Oboje jednako uporni. S jednom bitnom razlikom: učestale i obilne padaline katkad zamjeni sunce, možete se od njih sakriti pod kišobranom, a Brexit je vječan i nemoguće ga se riješiti. Atmosfera je, ukratko, miljama daleko od histerije koja je 2016. vladala ulicama s te strane La Manchea. Britanija je vrhunac ludila doživjela prije tri godine, u jeku Brexit kampanje i izbjegličke krize, kada je na ulici ubijena laburistica, članica parlamenta Jo Cox. "Prvo Britanija!", uzviknuo je njezin ubojica, ekstremist, prije nego li ju je upucao i izbo nožem, ostavivši je da leži u lokvi krvi u Birstallu na sjeveru Engleske, gdje je Cox uvjerila birače da daju svoj glas ostanku Britanije u Europskoj uniji. Referendum je održan samo nekoliko dana kasnije. Rezultati su dosad već poznati cijelom svijetu: Velika Britanija glasala je za izlazak. Pobjedu su, iako tijesno, odnijeli euroskeptici. Odazvalo se 72 posto birača, od kojih je 48 posto svoju budućnost vidjelo unutar Europske unije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater