Pregled dana

nedjelja 06.12.2020.

Petra Jelenić (Snimio Dejan Štifanić)
Gastro
PETRA JELENIĆ

FOTO/Najbolja hrvatska slastičarka otkriva sve tajne pripreme slatkog, ali i svoje istarske favorite: Fine su mi fritule i kroštule, a BUCOLAJ MI JE TOTALNO OTKRIĆE!

"Predivno", prva je reakcija na čudesne kreacije slastičarke Petre Jelenić, koje, za divno čudo i nisu toliko slatke. Dovoljno je kazati da čokoladni macaronsi s biskom uopće nisu bili slatki. Vole ih i oni koji ne vole macarons. Čisto savršenstvo, ne preslatki, a prelijepi. Ne znaš bi li ga gledao ili pojeo. Skoro da ti bude žao kada ga pojedeš. Pogotovo Ganache od yuzu čokolade s bosiljkom. Baš tako. Bosiljak u kolaču. Kakvo iznenađenje. Ali prvim zagrizom nestaje grižnja savjesti i ostaje samo užitak u okusu. Petra misli na sve pa je cubo kolač za "bezglutence". Upravo njezinim manje slatkim i sjajno dizajniranim kolačima od potpuno svježih sezonskih sastojaka Petra je podigla standarde u hrvatskom slastičarstvu i ne nosi bez razloga epitet najbolje hrvatske slastičarke. Iza nje je preko dvadeset godina slatke karijere u kojoj je prošla sve – od hotelskih slastičarnica najboljih hotela od Sheratona, Kempinskog, vođenja slastičarnice "Mak na konac" do TV emisije "Slatka kuharica". Danas Petra vodi vlastitu tvrtku te radi kao konzultant, primjerice u rovinjskoj Maistri za koje ima puna usta hvale. Kao vrsna edukatorica svoje je znanje nedavno podijelila u jesenskom ciklusu radionica Edukacijskog gastronomskog centra Istre - Key Q na Gortanovom brijegu. U dva dana polaznicima je kroz 26 recepata od kojih je svaki imao 4-5 komponenti prezentirala postulate modernog slastičarstva te kako svoju ponudu slastica bazirati na lokalnim sezonskim namirnicama. Ulovili smo je nakon intenzivne radionice. I dalje nije stala. Odmah se ulovila pospremanja i čišćenja kuhinje. Stvarno je najbolja.