KRENIZDRAVO.HR

ZELENI ČAJ ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE - kako ga dozirati i koje su nuspojave?

Zeleni čaj dobro je piti nakon obroka jer ubrzava i pospješuje probavu. Budući da sadrži kofein, možete ga konzumirati i ujutro umjesto kave

| Autor: Krenizdravo.hr
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Zeleni čaj se pravi od listova biljke Camelia sinensis. Od iste biljke se spravljaju i crni te oolong čaj, ali zeleni čaj se pravi od nefermentiranih listova te biljke i sadrži otprilike 30 grama polifenolnih spojeva na 100 grama suhe tvari listova, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Dr. Axe.

Šalica zelenog čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300 – 400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofeina, a može ga se piti do jednu litru dnevno.

Zeleni čaj je dobro piti prije tjelesne aktivnosti jer zbog kofeina daje dodatnu energiju. Također, zeleni čaj može utjecati na povećanje moždane koncentracije i koncentracije.

Usto, zbog mnogih antioksidativnih spojeva, zeleni čaj može štititi stanice od oštećenja i prevenirati pojavu kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka te ojačati imunitet.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini