ENOTEKA

HRVATSKA VINA Sauvignon bijeli Kopjar

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka

Enoteka


Vinari s Plešivice prvi su počeli razbijati stereotipe o kiselišima i tu, do tada manu, počeli pretvarati u prednost kroz proizvodnju izvrsnih pjenušaca. Međimurci su također napravili sjajan iskorak u dobrim vinima, a sada ih polako stižu i Zagorci, s kojima su si navek bili dobri. Smatram da je najvažnija odluka vinara u ovom kraju bila odmak od forsiranja graševine, kao tipične kontinentalne sorte grožđa, i okretanje prema međunarodno cijenjenim sortama 

Hrvatska se vinska scena sve više ravnomjerno razvija, to je jako dobar put kojim smo krenuli i važno je na njemu ustrajati. Dokaz tome su i ovogodišnji rezultati koje su hrvatska vina postigla na prestižnom Decanterovom ocjenjivanju. Mnoge naše površne vinoljupce iznenadili su dobri rezultati vinara iz bregovite Hrvatske, no istinske poznavatelje nisu nimalo. Nažalost, kod nas još uvijek postoji stereotip da iz tih krajeva dolaze kiseliši i prosječna vina isključivo za gemišt.

U bregovitoj Hrvatskoj ili, kako se još naziva, Zapadnoj kontinentalnoj Hrvatskoj nalazimo pet vinogradarskih podregija. Dosta je to velik prostor koji ide od Moslavine do Plešivice preko Zagorja pa do Međimurja. Tradicija uzgoja vinove loze se njeguje još od Rimskog carstva, vinogradarstvo je u tim krajevima kroz povijest predstavljalo važnu poljoprivrednu kulturu.

Kvalitetom vina su se prvi izdignuli vinari s Plešivice. Upravo su oni počeli prvi razbijati stereotipe o kiselišima i tu, do tada manu, počeli pretvarati u prednost kroz proizvodnju izvrsnih pjenušaca. Međimurci su također napravili sjajan iskorak u dobrim vinima, a sada ih polako stižu i Zagorci, s kojima su si navek bili dobri. Smatram da je najvažnija odluka vinara u ovom kraju bila odmak od forsiranja graševine, kao tipične kontinentalne sorte grožđa, i okretanje prema međunarodno cijenjenim sortama poput rizlinga, sauvignona bijeloga i pinota crnoga.

Danas bih se dotaknuo vrijednih vinara Varaždinske županije, koji su ove godine, uz pomoć Županije, na Decanterovo ocjenjivanje poslali 35 uzoraka te su za čak 33 vina dobili odličja, od čega su bile 22 medalje i 11 preporuka. Vidim da se i župan Radimir Čačić aktivno uključio i podržava napredak vinara, upravo onako kako je prije 25 godina radio njegov prijatelj Nino Jakovčić u Istri.

Najviše medalja dobila je Vinarija Kopjar koja je osvojila jednu srebrnu i četiri brončane medalje. Ova mlada vinarija stvorena je pred desetak godina po istom obrascu kao i ostale uspješne vinarije u tom kraju poput vinarije Bolfan Vinski vrh. Vlasnik vinarije je vrlo uspješni poduzetnik Robert Kopjar, koji je dio kapitala zarađenog u drugoj branši odlučio uložiti u vinariju. Sjedište vinarije je u Novom Marofu, a vinogradi se nalaze dijelom u Varaždinskoj i dijelom u Krapinsko-zagorskoj županiji. U vinogradima uzgajaju bijele sorte grožđa: sauvignon bijeli, rizling, zeleni silvanac, graševinu, žuti muškat, chardonnay i manzoni, a od crnih sorti imaju cabernet sauvignon i crni pinot.

Nedavno sam posredstvom dragog kolege Marija Miglesa, inače Kopjarova prijatelja iz mladih dana, dobio na kušanje paletu njihovih vina i jako mi se svidio sauvignon bijeli iz berbe 2019. Ovaj zanimljivi sauvignon bijeli jako podsjeća na austrijske iz južne Štajerske. Nositelj je srebrne medalje u Francuskoj na „Concours Mondial du Sauvignon“, a okitio se i broncom na ovogodišnjem Decanteru. Vino krasi lijepa, elegantna zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris je fin i veoma ugodan, a na prvo mirisanje javlja se nota divljih zelenih šparoga, zelene paprike i upravo pokošene trave. Na drugo mirisanje dolaze korice limete i male bijele vinogradarske breskve, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima sjajnu svježinu te ugodnu mineralnost i krasi ga srednje tijelo. Ima djelomičnu ravnotežu jer mu ipak prevaga ide na desnu tvrdu stranu zbog svježine, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, dok je trajnost okusa djelomično trajna. Vino je harmonično, a na aftertasteu se javlja nota sočnog ugriza zelene jabuke. Vino je u dobroj kondiciji te ne treba žuriti s trošenjem jer u dobrim uvjetima može trajati barem dvije godine. Enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto s divljim šparugama i kvarnerskim škampima. 

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vinarija Kopjar

Lokacija: Novi Marof/ZOI Zagorje i Međimurje

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Rižoto s divljim šparugama i kvarnerskim škampima

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel riesling/sauvignon blanc restaurant extreme glass

Cijena (mpc): 80,00 kn (Cicibela Rovinj

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter